latinica  ћирилица
28/03/2020 |  11:30 | Аутор: sputniknews.com

"Први српски респиратор биће направљен у рекордном року"

Владимир Војводић из Фонда за иновациону дјелатност најавио је да је у току рад на домаћем респиратору, а циљ је, како наводи, да буде завршен у наредне четири недјеље.
Респиратор (фото:Sputnik / Vladimir Smirnov) -
Респиратор (фото:Sputnik / Vladimir Smirnov)

- То је стратешки важан уређај – да у Србији имамо експертизу прављења једног оваквог уређаја који ће бити од користи не само у овој пандемији него у сличном сценарију - навео је Војводић за РТС.

Чим је проглашено ванредно стање, услиједио је јавни позив на који се, према ријечима Војводића, пријавило  готово 300 компанија за седам дана, додајући да су одабрали најрелевантије.

Рекао је да је очекивао мањи одзив, али, констатује, српска микро и мала предузећа посједују жељу, знање и ресурсе, и сви пријављени су практично све ставили на располагање, преноси Н1.

Средства која су додијељења износе, преноси,  53 милиона динара, додајући да је Фонд бирао пројекте на основу приоритета које је прописала Влада Србије.

Говорећи о одобреним пројектима Фонда, Војводић каже да ће их пратити свакодневно, како би што прије имали производе.

- Идеја је да свих 12 предузећа пратимо на свакодневном нивоу, да имамо што прије конкретне производе, односно све то да ставимо што прије у употребу – да ли су то заштитне маске са измјенљивим хепа филтерима, респиратор, УВ лампе које раде у посебном режиму рада, јонизатори. То ће, након ове ситуације, бити основ да та предузећа могу све то да извозе - рекао је Војводић.

Раније је објављено да је почела домаћа производња заштитних одијела која се лако дезинфикују, затим дезинфекционих средстава, а у недостатку маски, многи су прионули да их шију и тако помогну.