latinica  ћирилица
28/03/2020 |  08:17 ⇒ 10:21 | Аутор: Независне

Пољопривредници задовољни мјерама Владе за подстицање сјетве

Пољопривредници из Републике Српске поздравили су мјере Владе Српске односно Републичког штаба за ванредне ситуације, које, између осталог, обухватају и додатни регрес за набавку домаћег сјемена у висини од 50 одсто од његове цијене.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Пољопривредници оцјењују да би сјемена из Српске произведена у нашим агроклиматским условима требало да испоље свој сјеменски потенцијал на најбољи начин.

- Знам да је домаћи хибрид кукуруза БЛ43 апсолутно у рангу сличних хибрида страних кућа. Што се тиче сјемена које имамо, по мојим сазнањима, мислим да је у питању сјеме кукуруза, нешто пшенице, те нешто повртних врста - каже Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Он је поздравио и остале мјере власти у Српској чији је циљ да се у већем обиму засију обрадиве површине, укључујући и ону која се односи на набавку сјетвених пакета поврћа за око 9.000 газдинстава.

И Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске, увјерио се да је домаће сјеме кукуруза боље од увозног.

- Користио сам бањалучки хибрид кукуруза и испоставило се да је имао највећи принос. Година је била сушна, али ју је наш домаћи хибрид најбоље издржао - каже Мастало, који додаје да је слична ситуација и са сјеменским кромпиром, те истиче да је увјерен да ће повртари засадити много више поврћа него раније.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, истиче да ова ситуација потврђује колико је важна домаћа производња.

- За сваку похвалу је опредјељење ресорног министарства и Владе Републике Српске да се на овакав начин стимулишу домаћи ратари и произвођачи сјемана. На тај начин имаћемо вишеструке позитивне ефекте. Добра је и мјера да се подрже и мањи произвођачи, који су заинтересовани за овај вид производње. Овакви облици подршке треба да буду образац за подршку комплетној привреди Републике Српске - рекао је Благојевић.

Како је у петак саопштено из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, с циљем ублажавања негативних посљедица ширења новог вируса корона преусмјерили су 2,2 милиона КМ кредитних средстава текућег ИФАД Пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима да би се подстакло омасовљење пољопривредне производње.

Циљ те мјере је успостављање прехрамбене безбједности широм Републике Српске путем подјеле сјеменских пакета за потребе малих пољопривредних газдинстава.

- Министарство ће финансирати цијели износ пакета да би се подстакла производња што већих количина пољопривредних производа за властите потребе. Пакети подршке садрже ђубриво, сјемена и сјеменски материјал основних повртарских култура. Мјером подјеле бесплатних пакета у вриједности од око 250 КМ планирано је да се обухвати 9.000 малих пољопривредних газдинстава - кажу из овог министарства.

Из локалних заједница, такође, редовно шаљу пољопривредницима све релевантне информације, па су тако из Градске управе Бијељина саопштили да од понедјељка почиње издавање захтјева за регресирано гориво.

Како би ублажили економске посљедице епидемиолошке кризе, Центар за развој пољопривреде и села Бањалука позива све суграђане да засаде своје окућнице, а они ће им потпуно бесплатно омогућити сјеменске пакете. Сви заинтересовани се могу јавити на бројеве телефона Центра: 051/433-620, 051/433-623 и 051/433-622.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, затражио је да Управа за заштиту здравља биља БиХ, у координацији с УИО БиХ, омогући несметан транспорт робе за коју је потребна Д дозвола преко граничних прелаза који су одлуком Савјета министара одређени за превоз робе у друмском саобраћају у транзиту кроз БиХ.

- У координацији с владама Републике Српске и ФБиХ процијенили смо да је неопходно дефинисати граничне прелазе за транспорт робе за које је потребна Д дозвола. Ријеч је о садном материјалу, ђубривима и другим сировинама потребним за предстојећу прољећну сјетву. Морамо убрзати процедуре за транспорт ове робе како бисмо домаћим пољопривредницима правовремено обезбиједили услове да могу засијати рекордне површине, јер снабдјевеност тржишта прехрамбеним производима не смије бити доведена у питање - поручио је министар Кошарац.