latinica  ћирилица
27/03/2020 |  18:25 ⇒ 19:57 | Аутор: Б92

Вучић: Чекају нас тешке недјеље (ВИДЕО)

Укупан број хоспитализованих је 302, а опоравиле су се 42 особе од вируса корона, навео је предсједник Србије Александар Вучић.
Вучић и Брнабић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Вучић и Брнабић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

На почетку свог обраћања Вучић је навео број особа које су умрле у Европи током данашњег дана, а посебно је наглашена Италија у којој је у посљедња 24 сата умрло 969 особа.

- По бројевима које видите нећемо бити у завидној ситуацији у недјељама које долазе. У наредна три дана почиње обимније тестирање, а нама су болнице све пуније - наводи Вучић.

 Вучић је изјавио да је број преминулих од вируса корона осам и тиме демантовао тврдње медија да је мушкарац у Шапцу 25. марта преминуо од посљедица заразе вирусом корона.

- Ми немамо потврду да је човек умро од вируса корона - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима ускоро ће у болнице стизати 200 и више људи.

- Ми ту не можемо много да урадимо, сем да молимо народ да остаје у кућама - објашњава Вучић.

 Предсједник Вучић наводи да за респираторе више није гаранција ни да су плаћени, јер се продају онима који након потврђеног договора понуде вишу цијену. Ипак, у наредних 10 до 12 дана чекују се нове испоруке респиратора у Србију.

- Сваки респиратор може да спаси три или четири живота - рекао је Вучић.

На оптужбе Црне Горе да је Србија отела три респиратора Вучић каже: Нисмо никоме отели респираторе, али спремни смо да поклонимо три респиратора, не морају да плате.

- Неће бити тежих мјера и затварања градова, али приближавамо се дану када ћемо имати и до 30 мртвих дневно - рекао је Вучић.

У геронтолошке центре није ушла корона, наводи предсједник Србије као добру вијест и наводи да је то уништило Италију и Шпанију.

Најпогођенији су и даље они са хроничним болестима и старији.

- Моја молба грађанима Србије је да не излазе из куће, то ћу безброј пута да поновим, то је једини начин да сачувате себе и своје бижње -  поновио је предсједник Србије.

Брнабић: Очекујемо да капацитети буду 7.000 тестова

- Налазимо се у сред борбе са вирусом корона, чекају нас двије кључне критичне недјеље - каже премијерка Србије Ана Брнабић.

Она наводи да мјере забрање кретања старијима од 65 година у урбаним, и од 70 у руралним срединама даје резултате.

- Сви контакти морају бити сведени на асполутни минимум - објашњава премијерка Србије како је потребно да се сви грађани понашају у наредним недељама.

Брнабићева наводи да не уводе додатне мјере, али је правац офанзива прови вируса. Како наводи Србија сада улази у сада борбу на три начина, а прије свега много масовније тестирање.

- Ми смо донијели одлуку да Трорлак није једина, већ ће и остале лабораторије бити референтне лабораторије за тестирање. Зато смо у посљедњих 48 сати пустили Институт за јавно здравље Ниш и Клинички центар Србије -  каже Брнабићева.

Од сутра 2.500, а очекује се да се да капацитети буду 7.000 тестова и много више брзих тестова у наредном периоду.

Стевановић: Борба свих нас

- Ово је борба свих нас - наводи директор Инфектолошке клинике у Београду др Горан Стевновић.

Он наводи да су нам неопходне привремене болнице, јер такви капацитети у здравству не постоје нигде у свијету.

- Немојте чекати 3, 5, 7, 10 дана да прође само од себе. Вјерујте ми да неће, доћи ћете са тежом клиничком сликом - објашњава он.