latinica  ћирилица
27/03/2020 |  17:57 | Аутор: СРНА

Демократске институције земаља чланица да и даље раде ефикасно

Представници ОЕБС-а упутили су писмо у којем позивају земље чланице ове организације да се побрину да њихове демократске институције и даље раде ефикасно, да националне мањине и угрожене групе становништва уживају адекватну заштиту, уз поруку да дискриминација и мржња неће бити толерисане, саопштено је из Мисије ОЕБС-а у БиХ.
Сједиште ОЕБС-а у Бечу - Фото: Wikipedia
Сједиште ОЕБС-а у БечуФото: Wikipedia

- Свијет у цјелини суочава се са до сада невиђеном пријетњом по здравље становништва, економију и друштвену кохезију, због рапидног ширења вируса корона. Упркос превентивним мјерама, велики број земаља нашег региона трпи огромне губитке и жали за људима који су умрли због посљедица ове болести", наводи се у писму.

У писму се позива на солидарност међу државама чланицама као једну од основних вриједности ове организације.

- Сада морамо радити заједно да бисмо заштитили наше становништво и зауставили даље ширење ове пандемије. Заштита живота људи је приоритет првог реда - напомиње се у писму.

Додаје се да превентивне мјере треба да буду пропорционалне, привремене и усклађене са владавином закона и међународним обавезама.

Наводи се и да је пријеко потребно заштитити жене и остале особе изложене ризику од насиља у породици, јер та опасност расте у околностима затворености и осјећаја несигурности у друштву.

Истиче се да је неопходно обезбиједити транспарентност у информисању јавности, заштитити приступ информацијама и њихов слободан проток, те омогућити новинарима да слободно извјештавају о пандемији, јер је улога медија кључна у пружању важних информација грађанима и борби против ширења лажних вијести о здравственој кризи.

- Потребно је поштовати приватност појединца. Сада је вријеме да будемо јединствени. Пријетња коју представља вирус корона је универзална - истичу челници ОЕБС-а и због тога се придружују генералном секретару УН Антонију Гутересу у позиву на глобални прекид ратних дејстава.