latinica  ћирилица
27/03/2020 |  16:18 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

У Русији започето клиничко тестирање још три лијека

Русија је започела клиничко тестирање лијекова умифеновир, ремдесивир и фавипиравир у лијечењу пацијената заражених вирусом корона, наведено је у привременим препорукама за превенцију ширења, дијагнозу и лијечење обољења Ковид-19.

У документу, који је објављен на интернет страници руског Министарства здравља, наводи се да су поменута три лијека међу медикаментима који се тестирају, те да би се они већ данас могли користити у лијечењу пацијената заражених вирусом корона.

Поред тога, у документу је наведен и проширени списак лијекова који су дозвољени у лијечењу обољења Ковид-19, а међу њима су хлорокин, хидроксихлороквин и тоцилизумаб, а на списку су од раније комбинација липинавира и ритонавира, као и рекомбинантни бета-1б интерферон и рекомбинантни алфа интерферон, пренио је ТАСС.

- Анализом података клиничког искуства лијечења пацијената са атипичном упалом плућа, коју изазивају коронавируси САРС и МЕРС, омогућено је да се истакне неколико етиотропских лијекова, чије се преписивање препоручује у комбинацији - истиче се у документу.

У документу се, међутим, наглашава да подаци који су данас доступни нису довољни да би се изнио коначан закључак о ефикасности лијечења.

- С тим у вези, преписивање ових лијекова може се извршити само уз одлуку медицинске комисије, која се доноси у складу са процедуром, у условима у којима је могуће отклањање потенцијалног ризика - додаје се у препоруци.

Епидемија вируса корона почела је да се шири крајем прошле године из кинеског града Вухан. Свјетска здравсрвена организација /СЗО/ прогласила је 11. марта глобалну пандемију, усљед све већег ширења заразе.

До сада је у свијету новим вирусом заражено 549.200 људи, од посљедица заразе преминуло је више од 24.800.

У Русији је пријављено 1.036 случајева заразе, преминуло је троје људи, а 45 пацијената је излијечено.