latinica  ћирилица
27/03/2020 |  13:08 ⇒ 13:12 | Аутор: РТС

Кон: Спремите се за убрзање епидемије, врхунац ће бити у петој недјељи

Наредна седмица је најбитнија јер се тада може очекивати најјаче убрзање ширења коронавируса, док ће у петој недељи епидемија полако доћи до врха, изјавио је епидемиолог Предраг Кон на веб-конферецији "Ту смо".
Предраг Кон -
Предраг Кон

Каже и да је за сада ситуација "солидна", јер смо захваљујући мјерама успјели да за 6-7 дана успоримо вирус, али и да нам је у наредне две недеље потребна гвоздена дисциплина.

Конференција "Ту смо" је прва веб-конференција коју организује Форум пацијената Србије уз подршку лекара различитих специјалности, и новинара који прате здравство, са циљем да оболели добију све неопходне информације о коронавирусу.

- Чекају нас двије тешке и важне недјеље, можда и трећа гдје ће стално бити повећавања броја пацијената, то нису пријатне вијести, али много зависи од нас и важно је да издржимо тих пар седмица које су најважниј - рекао је Кон.

Епидемиолог је навео да су стручни тимови до сада могли да прате ситуацију, односно тачно да знају ко се од кога заразио. Додао је да у наредних 14 дана може очекивати повећање броја оболелих, али и смртних случајева.

- Нажалост, ситуација је очекивана и таква каква јесте. Пријетња и даље постоји. Веома је важно да посебно у наредне двије недјеље имамо гвоздену дисциплину - рекао је Кон.

Упитан о броју заражених одговорио је да се ће се после спроведене анализе знати прецизнији број.

- Од кључне је важности да не дође до заразе која би се масовније пренијела на здравствене раднике. Такође, колико је то важно, толико је битно да коронавирус не уђе у геронтолошке центре, јер би онда велики број старих људи завршио на респираторима - рекао је.

Једно од питања било је и да ли се оваква ситуација може упоредити са оном из 2009. године, када смо имали пандемијски вирус грипа, а одговор је да је та пандемија дочекана спремно.

- Већ смо били упознали вирус, била је Универзијада, било га је током љета и знали смо да је благ. Коронавирус није благ ако 20 одсто даје клиничку слику која захтијева болничко лијечење, а шест одсто је на респираторима. Код пандемијског грипа, видјели смо да је био благ, али смо прошли школу - додао је.

Др Кон је казао да је важно масовно тестирање, а говорећи о разлици између карантина и изолације, објаснио је да је карантин намијењен искључиво за здраве људе, првенствено оне који долазе из иностранства.

- У њему су потпуно здрави људи, али постоји могућност да ће у наредних 14 дана испољити неке симптоме. Изолација је нешто сасвим другачије. Ми морамо да имамо изолацију која је болница за најлакше болеснике, за оне који евентулано имају врло лаке симптоме, па ако им се стање погорша, да могу да буде пребачени у болницу - објаснио је др Кон.