latinica  ћирилица
27/03/2020 |  12:07 | Аутор: СРНА

Само озбиљним понашањем грађана мјере надлежних даће резултате

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је Срни да се већина становника придржава препорука надлежних институција, али да појединци неодговорним понашањем угрожавају своје и здравље других, те упозорио да ситуација захтијева крајње озбиљно понашање грађана јер само тако све мјере надлежних могу дати резултате.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

- У Новом Граду до сада немамо пацијената заражених вирусом корона, али их има у сусједним општинама и зато је потребно да се сви придржавају прописаних мјера. У карантин у спортској дворани смјештено је једно лице због непоштовања рјешења о кућној изолацији -  рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, у протеклих 15 дана грађани су куповали намирница више него обично иако за то нема разлога јер су маркети и трговине добро снабдијевени.

- Има проблема због недостатка заштитне опреме, али се трудимо да ријешимо и то. Поједини привредни субјекти су почели да шију заштитне маске тако да се надамо да ће их бити довољно - рекао је Дрљача.

Општински здравствени инспектор Ненад Дрљача рекао је да је данас истекло рјешење о кућној изолацији за 90 лица, а да је до сада укупно издато 450 рјешења.

- Смањен је и број рјешења која на граничном прелазу издају републички инспектори, у просјеку су то два рјешења дневно - навео је Дрљача.

Дрљача је објаснио да приликом преласка путника на граничном прелазу у Новом Граду инспектори издају рјешења и лица се под пратњом упућују у шаторски карантин Градишка.

- Тамо проводе 24 часа и након тога дежурни љекар одлучује да ли ће бити задржани дуже. Из Новог Града су тренутно два лица у карантину у Градишци - рекао је Дрљача.

На дежурни општински телефон до сада се јавило 60 грађана којима су волонтери помогли у достави намирница и лијекова.