latinica  ћирилица
27/03/2020 |  10:29 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Потписан уговор у вези са изградњом обилазнице у Броду

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић и начелник Брода Илија Јовичић потписали су данас у Бањалуци уговор о преносу права својине над некретнинама без накнаде за потребе изградње обилазнице у тој општини, чиме ће бити створени услови за измјештање комплетног теретног саобраћаја из уже градске зоне.
Општина Брод - Фото: РТРС
Општина БродФото: РТРС

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске је 2014. године упутило иницијативу Министарству комуникација и транспорта БиХ да се из средстава ГСМ лиценце финансира изградња обилазнице око Брода, јер је ријеч о магистралном путу који води ка граничном прелазу, саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу се подсјећа да је Савјет министара 2018. године донио одлуку о начину расподјеле пренесених намјенских нереализованих средстава уплаћених на име додијељених ГСМ лиценци, према којој се Српској преносе средства од 1,1 милион КМ за изградњу обилазнице Брод.

- Остатак се финансира из средстава Јавног предузећа `Путеви Републике Српске`, а према споразуму овог предузећа и Брода, општина рјешава имовинско-правне односе - навели су из Министарства.

Реализација пројекта изградње обилазнице око Брода подијељена је у двије фазе - прва подразумијева реконструкцију дијела улице Бродског батаљона у дужини од око један километар, а уговорена вриједност радова, који су у завршној фази, износи 1.536.522 КМ са ПДВ-ом.

Друга фаза обухвата изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МИ - 103 /М-14.1 по старој класификацији/, дионица Поље – Брод – спој у смјеру Дервенте и изградњу кружног тока на споју обилазнице са магистралним путем МИ - 103 /М-14.1 по старој класификацији/, дионица Брод – граница Републике Српске /Брусница/ – спој у смјеру Оџака /Свилаја/.

- Уговорена вриједност радова за ову фазу износи 2.180.000 КМ са ПДВ-ом, а почеће по завршетку експропријације и прибављања грађевинске дозволе - кажу у ресорном министарству.

Реализацијом овог пројекта створиће се услови за измјештање комплетног теретног саобраћаја из уже градске зоне, јер се Брод суочава са великим проблемима везаним за дуго задржавање тешког теретног саобраћаја у граду који гравитира граничном прелазу и царинском терминалу.