latinica  ћирилица
27/03/2020 |  09:39 ⇒ 09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Експерт упозорава: Аустрија може постати Италија

Аустријски експерт Штефан Турнер, професор науке о комплексним системима на Медицинском универзитету у Бечу, упозорава на опасност прераног укидања мјера за смањење ширења корона вируса у Аустрији, јер би то могло водити ка томе да се крене курсом Италије по броју мртвих.
Цовид-19 - Аустрија -
Цовид-19 - Аустрија

Турнер је агенцији АПА рекао да благи пад криве раста инфицираних не смије довести до преоптимистичког расположења и указао да се не смију прерано укинути предузете мјере.

- Ако крива смртних случаја у Аустрији наредних недјеља буде стално раста онда ће се наћи на нивоу мртвих у Италији - казао је он.

- Лијепо је када мјере дјелују, али ако се свака четири дана удвостручи број инфекција онда је то исто страшно као када би то било свака два дана, као што је био случај - истакао је Турнер.

Према његовим ријечима, важно је фокус ставити и на број пацијената на интензивној њези и мртвима, умјесто на доказане инфекције, јер се само тада види колико кревета је попуњено и колико болесних стварно умире од вируса.

Турнер је истакао да је код умрлих вријеме удвостручења броја тренутно на свака три дана, а код броја на интензивној њези на два дана и шест сати.

- То нису назнаке да иде на боље - поручио је он.

Указао је да се, ако погледа како је почело у Италији када је ријеч о мртвима, Аустрија налази на идентичној криви.

Турнер је навео два сценарија која су могућа из актуелне ситуације.

У најбољем случају ће почетком априла доћи до пада инфицираних, броја са којим ће здравствени систем моћи да се снађе, а потом, од 14. априла је могуће "на планирани начин људе враћати на посао", а да не дође до новог експотенцијалног раста.

Када је ријеч о лошем сценарију, Турнер полази од благог побољшања по питању раста инфекција, са актуелних четири дана удвостручења на шест.

- Ако претпоставимо да ће остати тако до четврте недјеље априла, онда би имали сценарио са стотине хиљаде инфицираних и обољелих. То не би више издржао наш здравствени систем - упозорио је он.

Који сценарио ће наступити, каже да је немогуће прогнозирати.

- Прогнозе су могуће максимално на недјељу, односно пет дана - истакао је Турнер.

Такође је оцијенио да Аустрија није добро припремљена за прихват интензивних пацијената, те лично процијењује да ће до 1. априла бити потребно између 300 и 400 интензивних кревета за корона-пацијенте.