latinica  ћирилица
27/03/2020 |  09:32 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Хашки затвореници у потпуној изолацији

Хашки затвореници су због вируса корона у потпуној изолацији, контактирају са породицама само телефоном, а генерала Ратка Младића већ седам дана нико није прегледао нити му је измјерио притисак, изјавио је генералов син Дарко Младић.

Он је нагласио да се вирус појавио у затвору, али не у згради гдје се налази његов отац те да има десет дана од када су посјете забрањене.

- Како нам је рекао телефоном изоловани су, а чувари му само прилазе да дају да попије лекове. Пошто има озбиљне проблеме са високим притиском рекли су му да тражи апарат па да сам мјери, али не знам да ли га је добио - рекао је Дарко Младић за "Вечерње новости".

Он је указао да генерала Младића не може да посјети ни његов бранилац Драган Иветић, који је у Хагу, као и да су адвокати послали допис управи и суду да им разјасне ситуацију и објасне какву ће здравствену његу генерал сада имати с обзиром на његово тешко стање.

- Вjероватно ће му одложити и операцију, али поново немамо никакав увид у његово здравствено стање. Рекао нам је да више не може да купује храну у кантини и да је сам себи спрема већ да сви морају у затворској ћелији да једу храну коју им дају. Он је куповином допуњавао јеловник јер му је због анемије и високог притиска била специфична исхрана - појаснио је генералов син.

У затвору Пјетрибуналск у Пољској, гдје казне издржавају Стојан Жупљанин, Сретен Лукић, Радислав Крстић и Мићо Станишић такође су забрањене посјете.

Младен Жупљанин је требао да посјети оца крајем мјесеца, али је све отказано.

- Они су, иначе у посебним ћелијама, једни прекопута других. Ујутро имају шетњу од пола сата, а поподне су сат у библиотеци. Више детаља не знам јер отац већ десет дана не може да нас добије па зове рођаке и пријатеље у Србији који нам преносе шта су причали - рекао је он.

Лист наводи да су и у затворима у Њемачкој, гдје су генерали Властимир Ђорђевић, Вујадин Поповић, Станислав Галић такође забрањене посјете.

Ђорђевићев адвокат Вељко Ђурђић рекао је да је у том затвору уведено правило да затвореници не прилазе једни другима ближе од два метра.

- Мислим да Ђорђевић може телефоном да се јавља породици. Са друге стране породица му до сада није ништа слала јер је он тамо могао да купи све што му треба. Имао је у затвору и неки посао, али немам никакве информацие да ли и у овим околностима ради - рекао је Ђурђић.