latinica  ћирилица
26/03/2020 |  16:50 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Лидери Г20 обећали финансијску подршку за СЗО

Лидери Групе 20 обећали су да ће радити заједно на попуњавању финансијске празнине у стратешкој спремности Свјетске здравствене организације и њеном плану одговора на ширење вируса корона.

Краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз ел Сауд, који је предсједавао састанком Г20 одржаним путем видео-конференције, позвао је на ефикасне и координисане мјере које треба непосредно предузети у одговору на глобалну здравствену и економску кризу коју је проузроковала пандемија Ковид-19.

- Ова криза човјечанства захтијева глобални одговор. Свијет рачуна на нас да будемо сагласни и да сарађујемо ради суочавања са овим изазовом. Морамо имати ефикасан и координисан одговор на ову пандемију и вратити повјерење у глобалну економију - поручио је Салман.

Предсједник Русије Владимир Путин нагласио је потребу за "зеленим коридорима" ослобођеним трговинских ратова и санкција.

У заједничком саопштењу издатом након самита, Г20 је саопштила да ће њени чланови предузети неопходне мјере ради обезбјеђивања адекватног финансирања како би се зауставило ширење заразе и заштитили грађани.

Чланице групе обећале су да ће учинити све како би се превазишла пријетња коју представља Ковид-19.

Земље чланице Г20 обавезале су се и на то да повећају производне капацитете за медицинску опрему.

Лидери су се сагласили да је суочавање са утицајем вируса на јавно здравље, друштво и економију апсолутни приоритет за Г20, јавио је Спутњик.

Током самита лидери су обећали да ће помоћи свим државама којима је потребна помоћ у борби против вируса, те да ће радити заједно на повећању финансирања истраживања и развоја вакцина и лијекова.

Очекује се да ће у званичне напоре бити укључена размјена епидемиолошких и здравствених података и искустава која су се показала најбољим у борби против обољења Ковид-19, као и јачање међународне научне сарадње.

Лидери су се сагласили и у вези са јачањем мандата СЗО у координисању глобалне борбе против вируса корона и са јачањем државних, регионалних и глобалних капацитета у борби против зараза.

Када се ради о економији, лидери Г20 ће затражити од министара финансија и управа централних банака да редовно координишу свој рад са међународним организацијама, како би се израдио план дјеловања.

Према саопштењу Г20, чланице ће уложити око пет билиона долара у глобалну економију, како би ублажиле економски пад проузрокован пандемијом.