latinica  ћирилица
26/03/2020 |  14:41 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Стање на Рачи добро

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић посјетио је гранични прелаз Рача према Србији и констатовао да нема гужви, за разлику од граничног прелаза Градишка према Хрватској гдје је ситуација данас боља, али и даље алармантна.
Војин Митровић -
Војин Митровић

- Међународни транспорт робе на Рачи, транзит и билетарални транспорт према Србији одвија се несметано - рекао је Митровић новинарима и додао да је то за сваку похвалу.

У вријеме посјете министра, у подне, на прелазак су у Рачи чекала четири камиона, што је мање него у вријеме прије проблема изазваних епидемијом вируса корона када су се на овом граничном прелазу биљежиле гужве.

- Желим да захвалим Влади Србије која је омогућила да се проток робе између БиХ, Републике Српске и Србије одвија у овом тренутку заиста несметано - навео је Митровић.

Одговарајући на питања новинара, министар је стање на граничном прелазу у Градишци оцијенио као алармантно и рекао да су он и министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић задужени, испред Савјета министара у уторак, 24. марта, да ријеше тај проблем међународног транспорта и транзита робе кроз Хрватску.

- Јуче сам лично био на граничном прелазу Градишка, прије тога смо Радончић и ја разговарали са амбасадором Хрватске у БиХ Иваном Саболићем и тражили да се дефинишу "зелени коридори", које је практично Европска комисија дефинисала и која је дала одређена упутства да се што више олакша међународни транспорт робе - истакао је Митровић.

Он је рекао да Хрватска то још није спровела, оцјењујући да је то добрим дијелом и због ванредног стања и проблема након земљотреса.

- Договорили смо формирање оперативног тима испред БиХ и Хрватске који ће директно рјешавати проблем на граничним прелазима Градишка, Шамац и Вијача - навео је Митровић.

Према његовим ријечима, стање у Градишци јесте изузетно тешко, али охрабрујуће је што је већ неколико часова након његове посјете и разговора са представницима Хрвстске далеко боља ситуација.

- Разговарао сам и данас са амбасадором Хрватске, идемо на варијанту да се отвори гранични прелаз Изачић, као четврти гранични прелаз за транзит робе према Хрватској и имам увјеравања Саболића да ће он са властима у Загребу омогућити рјешавање тог проблема - најавио је Митровић.

Као још један од проблема он је навео транзит робе преко граничног прелаза Шамац јер је Хрватска прописала да само транзит робе из БиХ према трећим земљама иде према Мађарској.

- Радончић и ја смо у овом тренутку тражили да се преко Шамца омогући међународни транзит робе, како према Мађарској, тако и према Словенији и Аустрији и мислим да ћемо у току дана и тај проблем ријешити - рекао је Митровић.

Он је истакао да ће тиме, ако дође до отварања граничног прелаза Шамац за све ове правце, Мађарску, Аустрију и Словенију, те отварања граничног прелаза Изачић за међународни транспорт робе, бити добрим дијелом растерећен прелаз Градишка и смањене гужве.

Оцјењујући сарадњу у региону у ванредним условима због пандемије вируса корона, Митровић је рекао да је та сарадња са Србијом изузетно добра, а као примјер брзих и позитивних реакција у рјешавању проблема навео је договор о размјени поштанског саобраћаја између Републике Српске, БиХ и Србије који ће данас или сутра почети да се одвија баш на граничном прелазу Рача.

- Што се тиче Хрватске, нећу рећи да је лоша сарадња, отежана јесте - навео је Митровић.

Према његовим ријечима, БиХ је омогућила да се отвори још један транзитни прелаз за робу у транзиту између Хрватске и БиХ, то су Неум један и Неум два, да се повеже јадранско-јонска магистрала и омогући снабдијевање Дубровника из Хрватске.

- То је прихваћено и мислим да је то добра ствар која ће омогућити и реакцију Хрватске за побољшање и убрзање промета робе на прелазима о којима смо причали, а то је прије свега Градишка - закључио је министар комуникација и транспорта у Савјету министара.