latinica  ћирилица
26/03/2020 |  13:23 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Почиње подјела регресираног дизел горива

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске почиње са подјелом регресираног дизел горива за 9.418 пољопривредних газдинстава - корисника подстицаја.
Регресирано гориво - Фото: РТРС
Регресирано горивоФото: РТРС

Преузимање/куповина регресираног дизел-горива почеће у понедјељак 30. марта и трајаће до 30. октобра 2020. године, саопштено је из Министарства.

За финансирање ове мјере Министарство је резервисало најмање 5,5 милиона КМ.

У складу са Закључком Републичког кризног штаба, првим обрачуном су обухваћени и корисници који нису извршили обавезу плаћања противградне заштите и пријаву доприноса за 2019. годину.

Спискови корисника који су обухваћени првим обрачуном биће послати свим локалним управама у Републици Српској и доступни на интернет страници Министарствапољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пољопривредници могу преузети укупно 100 литара регресираног дизел-горива по хектару обрадиве пољопривредне површине уписане као начин кориштења у Регистру пољопривредних газдинстава.

Подстицај за регресирање дизел-горива за извођење прољећњих и јесењих радова у пољопривреди утврђен је у износу од 0,60 КМ по литри дизел-горива.

Регресирано дизел-гориво корисници ће преузимати код дистрибутера који су склопили споразум за дистрибуцију са Министарством.

Из Министарства наводе да ће пољопривредни произвођачи који нису обухваћени првим обрачуном, бити обухваћени сљедећим, ако изврше обавезу ажурирања сјетвених површина у Регистру пољопривредних газдинстава (у АПИФ-у). Нови обрачуни ће се ажурирати сваких 10 до 15 дана.

Носиоци пољопривредних газдинстава старији од 65 година, а који нису извршили обавезу ажурирања података у Регистру, како у складу са одлуком Владе Републике Српске не би напуштали своје домове, имају могућност да овласте млађег члана домаћинства или да се обрате најближој канцеларији Савјетодавне службе Министарства које су распоређене у седам регионалних центара широм Републике Српске или одјељењима/одсјецима за пољопривреду локалних управа на чијој територији су регистровани како би им они пружили подршку за пријављивање у АПИФ-у.

Пријава површина у регистру је основ за обрачун количина горива по кориснику.