latinica  ћирилица
25/03/2020 |  19:03 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Брнабић: Иде се на већи број тестирања, још рано изоловати Београд

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да је циљ рано откривање заражених вирусом корона и да држава ради на томе да направи ефикаснији систем за већи број тестирања, што ће бити нова мјера Владе, те навела да је још рано говорити о изолацији Београда, који је једно од жаришта вируса.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- У сред борбе смо против вируса корона, пратимо ситуацију, идемо у нове мјере... Сви морају да се придржавају мјера које смо донијели - рекла је Брнабићева за ТВ Прва.

Према њеним ријечима, теоретски, када би сви грађани у Србији остали код куће 14 дана и имали минималне контакте, ова ситуација са вирусом била би завршена за 20 до 25 дана.

- Зато је важно поштовати мјере самоизолације и социјалног дистанцирања, зато је Београд најугроженији, јер смо упућенији једни на друге - навела је Брнабићева.

Одговарајући на питање да ли се може очекивати изолација Београда, који је једно од жаришта вируса корона, Брнабићева је рекла да не би сада причала о новим мјерама за тај град и навела да ће се се надлежни трудити да мјере не буду преурањене, али ни да закасне.

Она је подсјетила да је већ уведена мјера да позитивни на вирус више неће моћи да буду у изолацији у кући, него ће бити у колективном смјештају на Београдском сајму и другим сличним објектима у Србији, да њихове породице не би биле у опасности и да би лијечење било ефикасно.

- Циљ је да санирамо цело наше друштво. Тестирање је споро, треба много људи да узимају брисеве, треба нам простор и на томе радимо - навела је Брнабићева.

Она је додала да је предсједник Србије Александар Вучић рекао да не смије да се штеди новац у борби против вируса корона, те да се набавља све што треба - од маски, до респиратора и лијека "хлорикин".

Брнабићева је потврдила да се око 300 српских медицинара, љекара и медицинских сестара, одазвало позиву Србије и пријавило да се врате из иностранства, наводећи да их је највише из Њемачке, Европе, САД.

Када је ријеч о зараженом државном секретару Министарства заштите животне средине Браниславу Блажићу, Брнабићева је навела да су тестирани сви чланови Владе и запослени који су били са њим у контакту.

Она је додала да се одмах врши тестирање свих држављана Србије који се враћају са путовања.