latinica  ћирилица
25/03/2020 |  18:31 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Брчко: Нема нових случајева заразе, у изолацији 976 лица

У Брчком нема нових случајева заразе вирусом корона, а у изолацији је 976 лица, рекао је данас шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Акиф Пезеровић.
Болница Брчко - Фото: РТРС
Болница БрчкоФото: РТРС

Пезеровић је на конференцији за новинаре рекао да су тестирана 22 лица, те да су два теста била позитивна, 18 је негативних, док се за два чекају резултати.

- Имамо два лица под надзором са благим респираторним симптомима. За једно лице је урађен брзи тест на сезонски грип и он је позитиван. Љекар му је прописао терапију и узео брис да би био урађен тест и на вирус корона. За друго лице је мобилни тим дао препоруке о понашању. Сва остала лица под љекарским надзором су без респираторних симптома - истакао је Пезеровић.

Он је навео да је почела масовна набавка медицинске и заштитне опреме која обухвата 300.000 рукавица, заштитних капа и осталих заштитних средстава.

- Највећа пошиљка у вези је са Кином, треба да дође преко Београда, и то је рађено заједно са властима Србије. У најбржем могућем року биће набављен и ЦТ апарат. Покренути су поступци за набавку покретног РТГ апарата и пет респиратора. Исто толико респиратора очекујемо да добијемо из донације УНДП-а, а покренућемо поступак за набавку још 10 - рекао је Пезеровић.

Он је додао да се разматра и набавка посебног уређаја за тестирање на вирус корона.

Шеф Пододјељења за јавно здравство Анђа Николић подсјетила је да се тестирају само лица која су била у директном контакту са зараженом особом и имају симптоме.

- Могли бисмо ићи на тестирање свих који су у изолацији, али само ако бисмо овдје имали акредитовану микробиолошку лабораторију. За сада то немамо. Морамо да тестирамо строго према индикацијама - напоменула је Николићева и додала да грађани немају разлога за страх ако се придржавају свих препорука.

Шеф Инспектората Брчко дистрикта Дамир Булчевић рекао је да је данас пуштено у рад пет објеката који су јуче били привремено затворени због дезинфекције, јер је у њима боравила особа која је прекршила изолацију, а за коју је утврђено да је негативна на нови вирус.

Булчевић је навео да је због дезинфекције привремено била затворена и зграда у којој станују двоје лице позитивних на вирус корона.

- Издали смо још 15 рјешења о самоизолацији лицима која су била у контакту са лицем које је прекршило изолацију - додао је Булчевић.

Он је рекао да се смањује број улазака у БиХ и да је данас на граничном прелазу у Брчком ушло 28 лица, од којих три са пребивалиштем у дистрикту, 17 у Републици Српској, а остала у Федерацији БиХ.