latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:52 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Бесплатно тестирање на вирус корона

Институт за јавно здравство Републике Српске саопштио је да је бесплатно тестирање на вирус корона.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Поводом закључка Штаба за ванредне ситуације у Источној Илиџи у вези са исплатом средстава за тестирање становника на вирус корона у којем се тражи рефундирање трошкова овој општини, из Института истичу да локалне заједнице не учествују у трошковима набавке тестова.

Тестове континуирано набављају Институт за јавно здравство Српске и Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци, а дио се набавља и у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом.

У међувремену се очекује испорука додатних 25.000 тестова у сарадњи са УНДП-ом, наглашава се у саопштењу.

- Тестирање на нови вирус корона у Републици Српској за сада раде само двије лабораторије које су кадровски и технички опремљене за ту врсту анализа - лабораторија у Институту за јавно здравство Српске и у УКЦ-у Српске - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да појачано тестирање неће значити да ће моћи да се тестирају сви грађани који сумњају да су заражени.

- Капацитете за тестирање настојимо повећати у наредном периоду, али ће и даље бити искључиво на процјени епидемиолога ко треба да се тестира. Додатна тестирања ће бити вршена на локацијама које одреди искључиво Републички штаб за ванредне ситуације и биће системски организована. Циљ тестирања је, као и од првог дана, да препознамо што раније случај и да све обољеле што прије изолујемо - наглашава се у саопштењу.