latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:42 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Радници Суда БиХ: Нису испоштоване мјере; Суд: Нисмо могли одмах

Запослени радници Суда БиХ упутили су предсједнику ове институције Ранку Дебевецу отворено писмо у којем се жале на то да ове институција не поштује препоруке извршне и правосудне власти за превенцију и сузбијање пандемије.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

У писму које је у посједу портала Рапорт, запослени радници предсједнику Суда Дебевецу постављају бројна питања.

"Зашто може Тужилаштво, а ми не"

- Зашто је организован рад у Суду БиХ на начин да пола запослених радника Суда (судије и судски службеници) долази у Суд на посао до 31. 03., а пола од 01. 04., умјесто да у складу са посљедном одлуком ВСТС БиХ од 22.03.2020. у Суду БиХ долази само дежурне судије, по један кривичар и по један парничар са дежурним службеницима, док би сви остали били код својих кућа и са својим породицама, те долазили у Суд по потреби и позиву - питали су запослени радници.

Они наводе да је Тужилаштво БиХ давно увело дежурне тимове.

- Одлука ВСТС БиХ је поставила минимум организационих мјера заштите које вас не спречавају да кућама пошаљете и дежурне судије и њихове службенике који би у Суд долазили по погтреби и позиву, како се иначе раније дежурало у вријеме нерадних дана. Да ли ово значи да руководилац Тужилаштва БиХ савјесније и правилније тумачи променуту одлуку ВСТС и да више води рачуна о животима и здрављу својих запослених радника, њихових породица и шире заједнице од вас? - наводи се у писму.

Рад од куће

"Тражимо да нас све пошаљете кућама и да до даљега ради само минимум који би долазио у Суд по потреби!"

Портал Рапорт контактирао је и и Суд БиХ, гдје је саопштено да је ова институција испоштовала све мјере. Послали су саопштење:

Имајући у виду раст броја заражених и особа у изолацији у БиХ, што је довело до погоршања епидемиолошке ситуације, Суд БиХ ће у будућем периоду функционисати на начин да ће редовно на Суду бити присутни судски службеници који су неопходни за оперативност рада Суда, док се преостали персонал са утврђеним радним задацима распоређује на рад од куће, те ће по потреби долазити на Суд, сходно пословним обавезама.

Суд БиХ, као једина редовна судска инстанца на државном нивоу, с јурисдикцијом над цјелокупном БиХ, и као репрезент треће гране државне власти, осигураће остваривање правде и заштиту људских права потпуно функционално током трајања кризе.

Кризни штаб Суда, којим предсједава предсједник Суда, је, почевши од 16.03.2020. године, свакодневно засједао и доносио одговарајуће наредбе, овисно о промјени епидемиолошке ситуације и сходно одговарајућим одлукама надлежних тијела, ради неопходности одржавања законитог рада Суда БиХ, али и заштите здравља судија, стручних судских службеника, административне службе и техничких службеника.

Није било одмај могуће увести мјере

Имајући у виду да је Савјет министара БиХ, као надлежна институција, донијело одлуку о проглашавању стања природне или друге несреће на територији БиХ и одлуку о увођењу минималног процеса рада у институцијама власти, те сходно препорукама ВСТС-а БиХ правосудној заједници поводом епидемолошке ситуације у земљи и одлуци о организацији рада у судовима и тужилаштвима у БиХ, Суд БоснБиХ је управљао кризом преко 6 (шест) наредби, и то од 16.03. (понедјељак), 18.03. (сриједа), 19.03. (четвртак), 20.03. (петак) и 24.03. (уторак). Овим наредбама, увођене су мјере заштите и постепено је смањиван број судија и особља. Суд подсјећа да у овој институцији ради преко 300 упослених и да сходно надлежностима, те живим предметима у раду, није било могуће одмах обуставити рад као што су то урадиле неке друге институције.

Предсједник Суда је данас, 25.03.2020. године, донио шесту наредбу којом је мјере заштите подигао на највиши ниво, али и реорганизовао досад успостављени кризни систем за потпуну функционалност рада Суда, све у складу са одлукама надлежних тијела и ВСТВ-а БиХ.

У односу на суђења, од 16.03.2020. године, одржана су само хитна притворска и рочишта чије би неодржавање проузроковало неотклоњиву штету по поступак и процесна права странака, која морају бити заштићена без обзира на схватања размјера ове кризе.

Суд БиХ поново, као и саопштењем од 16.03.2020. године, позива грађане и странке у поступцима да користе достављање поднесака поштом.

Суд БиХ ће и даље пратити ситуацију, подузимати неопходне мјере у складу са одлукама кризних штабова, те адекватно информисати јавност о релевантном.

Извор: raport.ba