latinica  ћирилица
25/03/2020 |  11:57 | Аутор: СРНА

Ојачати положај медицинских сестара и техничара

Пандемија вируса корона несумњиво је потврдила да медицинским сестрама и техничарима, не само да треба одати признање, него и ојачати ту професију, наведено је у заједничком саопштењу за јавност удружења која окупљају медицинске сестре и техничаре у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, Ресусцитационог савјета Српске, те Фондације "Фами", која реализује пројекат јачања сестринства у БиХ.
Медицинске сестре (фото: tvk3.info) -
Медицинске сестре (фото: tvk3.info)

Удружење медицинских сестара-техничара и бабица Републике Српске, Удружење медицинских сестара-техничара Федерације БиХ, Удружење здравствених техничара Брчко дистрикта "Медицинар", Ресусцитациони савјет Српске и Фондација "Фами" захвалили су свима који неуморно раде на сузбијању вируса корона.

- На првој борбеној линији су здравствени радници, а посебно медицинске сестре и техничари који обољелима пружају његу и едукују становништво о начинима спречавања ширења вируса, при томе ризикујући властито здравље. Важно је да они раде у што сигурнијим условима и добију сву потребну подршку - наведено је у саопштењу.

Без уважавања и јачања ове професије, додају они, неће бити могуће одговорити на многобројне глобалне здравствене изазове 21. вијека међу којима су и све старије становништво са вишеструким хроничним обољењима, те епидемије новим заразним обољењима.

- Позивамо грађане да се придржавају званичних препорука и превентивних мјера, што ће, вјероватно, бити пресудно у борби против вируса корона. Олакшајмо здравственим радницима њихов одговоран и захтјеван посао и помозимо им да сачувају многе животе - наведено је у саопштењу.