latinica  ћирилица
24/03/2020 |  21:22 | Аутор: СРНА

Џаферовић о потреби набавке медицинске опреме

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић разговарао је данас телефоном са комесаром ЕУ за проширење и сусједство Оливером Вархељијем о мјерама које БиХ предузима у борби против пандемије вируса корона и капацитетима здравственог система, посебно истичући потребу БиХ за набавком медицинске опреме, за коју су многе земље ограничиле извоз.
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

Вархељи је позвао да се БиХ придружи заједничкој иницијативи земаља чланица ЕУ за набавку потребне медицинске опреме у Кини, те додао да ће ЕУ обезбиједити и транспорт опреме до БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он је рекао да ће Европска комисија одобрити БиХ 28 милиона евра за здравствени систем, као и додатних 40 милиона евра за подршку економији, наводи се у саопштењу.

Џаферовић је нагласио да је БиХ предузела одлучне мјере на спречавању ширења вируса, које су у неким сегментима радикалније од оних у земљама у окружењу и Европи.

Џаферовић је на крају разговора поновио опредјељење БиХ да ради на испуњавању услова из мишљења Европске комисије, али је нагласио да је у овом тренутку борба против пандемије приоритет.