latinica  ћирилица
24/03/2020 |  20:48 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

Нове мјере у Црној Гори с циљем спречавања ширења вируса корона

Црногорско Национално координационо тијело за заразне болести донијело је на данашњој сједници више одлука с циљем спречавања даљег ширења вируса корона и заштите живота и здравља грађана, саопштено је из Служба Владе Црне Горе за односе са јавношћу.

Привремене мјере су обустава путничког међународног саобраћаја, осим најављеног доласка црногорских држављана, посредством дипломатско-конзуларних представништава.

Мјере забране не односе се на путничка моторна возила којима се врше дјелатности битне за промет робе, снабдијевање и доставу лијекова, хитну медицинску помоћ, комуналне дјелатности, снабдијевање горивом и електричном енергијом, превоз запослених, превоз лица која су боравила ван мјеста боравка, односно пребивалишта, ради повратка у то мјесто.

Забрањено је присуство и задржавање више од два лица заједно на отвореном јавном мјесту, осим оних која обављају редовне радне задатке.

Једна од мјера је и обавеза правних и физичких лица која обављају грађевинске радове да организују рад на начин који обезбјеђује поштовање епидемиолошких мјера, посебно поштујући социјалну дистанцу између запослених и других мјера заштите и здравља на раду.

Нова мјера је и да радно вријеме од 8.00 до 18.00 часова организују апотеке, објекти у којима се обавља трговина храном, пићем и средствима за хигијену, специјализовани објекти за продају опреме за бебе, грађевинских производа, средстава за заштиту и прихрану биља и садног материјала, производа за исхрану и лијечење животиња, пољопривредних машина и погребне опреме.

На сједници је закључено да је неопходан појачан инспекцијски надзор те је упућен позив надлежним инспекцијама да додатно појачају пажњу на поштовање досадашњих мјера, а посебно оних који се односе на социјалну дистанцу и мјере дезинфекције.