latinica  ћирилица
24/03/2020 |  15:17 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Омогућити бржи проток робе, посебно кроз Хрватску

Привредна комора Републике Српске доставила је данас предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији иницијативу за олакшавање међународног транспорта робе, а посебно кроз Хрватску гдје се превозници сусрећу са највећим проблемима.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Из Привредне коморе је саопштено да је циљ иницијативе да буде омогућен проток робе и репроматеријала како би привреда радила, а грађани имали довољно намирница.

Комора је предложила да надлежни органи БиХ у комуникацији са колегама у Хрватској договоре убрзање кретања камиона кроз ту земљу како би, колико је то могуће у ванредним условима, обезбиједили бржи проток робе.

- Према информацијама које смо добили од превозника највећи проблеми су присутни на територији Хрватске која примјеном својих мјера успорава проток камиона. На једном пункту чекају да се окупи одређени број камиона који иду из БиХ и Србије, затим их дијеле у групе у зависности од њиховог правца кретања, па се тек онда дозвољава кретање у конвоју под пратњом полиције - саопштено је из Привредне коморе.

У овој асоцијацији сматрају да би и у земљама региона обухваћеним ЦЕФТА споразумом по угледу на ЕУ требало увести такозване зелене линије за бржи проток робе на границама, да царина и инспекције на граничним прелазима морају радити 24 часа сваки дан у седмици, те да кориштењем електронске комуникације службеника на граничним прелазима са возачима буду смањене гужве.