latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:31 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

РАК: Апел грађанима да рационално користе интернет

Регулаторна агенција за комуникације апелује на грађане, кориснике телекомуникационих услуга, да рационално користе интернет у околностима проглашеног ванредног стања природне и друге несреће.
Интернет - Фото: РТРС
ИнтернетФото: РТРС

 Пружање телекомуникационих услуга у БиХ углавном се одвија неометано, али је евидентно повећано кориштење интернет саобраћаја, саопштено је из РАК-а.

Имајући у виду да су видео-садржаји сервиси који посебно оптерећују капацитете интернета, РАК апелује на њихово рационално кориштење.

- Примјера ради, онлајн настава се може извршавати и текстуалним порукама и размјеном докумената, а пожељно је избјегавати одржавање видео-конференција између више учесника у току трајања онлајн наставе -  наведено је у саопоштењу.

Из РАК-а поручују да и предавања наставника могу бити ограничена на 10-15 минута јер се у супротном непотребно троше ресурси интернета који су потребни и за друге кориснике.

- У кризним ситуацијама, малољетници су посебно осјетљива циљна група. Они ову ситуацију виде као шансу да до крајњих граница искористе могућности дигиталног свијета. Стога, потребно је ограничити вријеме које проводе користећи интернет изван наставе, а посебно прегледе видео-клипова - упозорили су из РАК-а.