latinica  ћирилица
24/03/2020 |  08:40 ⇒ 08:55 | Аутор: sputniknews.com

Кина укида карантин за прво жариште вируса корона у свијету - провинцију Хубеј

Кинеске власти ће укинути ограничења за улазак и излазак из провинције Хубеј 25. марта, док ће иста мјера за административни центар провинције, Вухан, ступити на снагу 8. априла, наведено је у саопштењу Државног комитета за здравство региона.
Кина (фото:Depositphotos/Alan) -
Кина (фото:Depositphotos/Alan)

Одлука је донијета због побољшања епидемиолошке ситуације у региону.

- Од 25. марта у поноћ, у провинцији Хубеј биће укинута ограничења на путевима и поново успостављен саобраћај приликом уласка и изласка из провинције, изузев града Вухана. Људи који напуштају Хубеј моћи ће да се крећу на основу здравственог кода (који је део програма за процјену ризика изложености инфекцији особе на основу њеног кретања).

У саопштењу је наведено и да ће у Вухану од 8. априла бити укинута ограничења кретања на транзитним путевима, а саобраћајна веза за улазак и излазак из града биће поново успостављена.

Карантин је у Вухану и провинцији Хубеј трајао од 23. јануара.

Кинеске власти су 31. децембра обавијестиле Сјветску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном дијелу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести - то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-нЦоВ), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Свјетска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог коронавируса за пандемију. Први случајеви заразе овим вирусом корона забиљежени су крајем 2019. у Кини. Према најновијим подацима у свијету је заражено више од 368 хиљада људи, више од 101 хиљаде се опоравило, а више од 16 хиљада је умрло.