latinica  ћирилица
24/03/2020 |  08:33 | Аутор: Б92

МОК под све већим притиском – и САД траже одлагање Игара

Олимпијски комитет Сједињених Америчких Држава затражио је од МОК-а помјерање Олимпијских игара за 2021. годину.
ОИ Токио -
ОИ Токио

У званичном сапштењу Американци истичу, да чак иако се ситуација са вирусом Ковид-19 среди до љета, да је немогуће савладати поједине ствари на задовољавајући начин.

- Захвални смо свим нашим спортистима (1.780) што су подијелили са нама њихова мишљења и што су имали искрен допринос док се бавимо проблемом званом Ковид-19, а који је у вези са Олимпијским играма. Сада смо увјерени да смо чули велики број мишљења и разумијемо проблеме са којима се наши спортисти суочавају. Жалимо што не постоји исход које би могао да ријеши све проблеме са којима се суочавамо - пише у саопштењу и додаје се:

- Наш најважнији закључак је да, чак иако се здравствени проблеми смање до љета, да постоји огромно ремећење окружења за тренинг, допинг контроле и процеса квалификација за ОИ и да све ово не може да се ријеши на задовољавајући начин. На крају, јасније него икад је да је пут ка одлагању Игара најбољи, а ми охрабрујемо МОК да предузме све кораке како би обезбиједио сигурност Игара и фер-плеј услове за све.

Олимпијске игре у Токију још нису званично одложене, иако је члан МОК-а Дик Паунд изјавио да ће таква одлука бити донесена у наредним данима.

Прије САД, од Игара су ове године одустали Канађани, Британци и Аустралијанци.