latinica  ћирилица
21/03/2020 |  19:57 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Почело постављање мигрантских шатора на локалитету Липа

На локалитету Липа између Бихаћа и Босанског Петровца почело је постављање шатора гдје би у наредних неколико дана требало да буду измјештени мигранти који тренутно бораве у напуштеним објектима и на улицама Бихаћа, а интензивно се ради и на постављању водоводног, те расвјетног система.

Федерална управа цивилне заштите већ је осигурала 30 шатора, 200 покривача и неке од медицинских неопходности, а градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић каже да је осигурана интернет конекција.

Фазлић је рекао да су за ове активности добили подршку Министарства безбједности у Савјету министара, федералне Владе, након чега су одмах почели с формирањем шаторског насеља.

- Сад конкретно радимо на постављању дијела привременог кампа за људе без смјештаја у средишту Бихаћа, након чега ће услиједити градња правог прихватног центра - рекао је Фазлић.

Он истиче да су се, напокон, сви укључили у рјешавање овог проблема, тако да имају и подршку ЕУ, без које би ово било неизводљиво.

- Примарни циљ свега што радимо је заштита здравствено-епидемиолошке ситуације у граду, али и проналазак хуманијег смјештаја овим људима - рекао је Фазлић, преноси БХРТ.

У формирање прихватног кампа на Липи укључени су и волонтери кантоналне и градске организације Црвеног крста.

Селам Миџић из Црвеног крста Бихаћа истакао је да су се сви укључили у градњу овог кампа и ово ће бити у потпуности другачија прича у односу на неке претходне.

- Тренутно помажемо у постављању шатора за мобилни тим и прву помоћ, а ускоро очекујемо и постављање неке врсте ресторан сале - у којој ће бити вршена подјела хране, као и одјеће и хигијенских потрепштина - истакао је Миџић.

Камп на овој локацији у догледно вријеме требало би да буде адекватно и дугорочно рјешење за све мигранте и избјеглице на подручју Бихаћа, због чега се већ кренуло и с адаптацијом приступних путева, те градњом канализационог система.