latinica  ћирилица
21/03/2020 |  10:48 | Аутор: Независне

Маричић: Почео поврат пореза и доприноса фирмама које су повећале плате

Исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години је почела, чиме је Пореска управа Републике Српске испунила једну од обавеза и мјера које је почетком седмице предложио Кризни штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске, рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе.
Горан Маричић (фото: А. Голић) - Фото: РТРС
Горан Маричић (фото: А. Голић)Фото: РТРС

У интервјуу за Независне новине он је истакао да је Пореска управа Републике Српске од самог доношења ове мјере, 16. марта, кренула у обраду захтјева за провјеру испуњености услова за остварење права на овај подстицај, те додао да ће у наредних седам до најкасније десет дана бити обрађени сви пристигли захтјеви.

Законом о подстицајима предвиђен је поврат дијела пореза послодавцима који радницима повећају плате. Које активности су у току и имате ли прелиминарне податке?

Новим Законом о подстицајима у привреди, привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, од којих је један од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години. Уколико послодавац у току једног обрачунског периода раднику повећа плату која би након тог увећања била већа од 550 КМ, остварује право на новчана средства у износу који одговара вриједности 70 одсто од плаћених доприноса на повећање плате. У случају ако је износ плате радника једнак или виши од најниже плате у Републици Српској, али не прелази износ од 550 КМ, остварује право на новчана средства у износу који одговара вриједности 30 одсто од плаћених доприноса на повећање плате. Пореска управа провјерава да ли је порески обвезник-привредни субјект измирио доспјеле пореске обавезе, поднио све пореске пријаве за порез на доходак и доприносе, што обухвата и провјеру да су исплаћене увећане плате, али и да ли је почетни износ плате радника једнак или виши од најниже плате у Републици Српској и да у обрачунском периоду радник има виши износ плате у односу на почетни износ плате. Министарство привреде и предузетништва је Пореској управи Републике Српске на провјеру испуњености услова за остварење права на подстицај доставило укупно 467 захтјева. Од тог броја до сада су том Министарству достављени подаци о обрачуну права на подстицај за 52 пореска обвезника, који запошљавају укупно 505 радника са укупно обрачунатим правом на подстицај од 130.253 КМ. Достављање захтјева и обавјештавање Министарства привреде и предузетништва врши се електронским путем, а планирано је да се сви захтјеви обраде за седам, најкасније до десет дана и доставе Министарству на даље поступање, то јест на реализацију обрачунатог права на подстицај.

Наплата пореза на добит је пролонгирана до 30. јуна ове године. Како ће се вршити наплата пореза на добит након тог рока?

Кризни штаб за праћење стања у привреди Републике Српске, који је именовала Влада Републике Српске, предложио је неколико мјера за ублажавање штетних посљедица вируса корона на привредне субјекте у Републици Српској, од којих је једна и одгода плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30. јуна ове године. Обавезе по основу пореза на добит биће уплаћиване у ратама до краја 2020. године. Ово је мјера којом Влада Републике Српске жели да ублажи посљедице вируса корона по економију Републике Српске.

Прије неколико дана позвали сте пореске обвезнике да масовније користе електронске услуге које је до сада увела Пореска управа Републике Српске. Каква је ситуација тренутно и да ли су грађани у већој мјери почели користити те услуге?

Управо тако, упутили смо позив пореским обвезницима да у наредном периоду у што већем обиму користе електронске услуге које је Пореска управа Републике Српске омогућила и на тај начин дају свој допринос у борби против ширења вируса корона. Порески обвезници у Републици Српској који су регистровани за електронске услуге Пореске управе Републике Српске могу електронским путем подносити девет различитих врста пореских пријава и то: 1002 – мјесечна пријава пореза по одбитку, 1101 – годишња пореска пријава за порез на добит, 1104 – аконтација пореза на добит, ГПО 11 -годишња пријава пореза по одбитку, ПКТ – годишња пријава контролисаних трансакција, КТ – пореска пријава за комуналну таксу, ПП-ОН – пореска пријава за остале накнаде, ГРТ – пореска пријава за посебну републичку таксу и БТ – пријава за боравишну таксу. Поред тога, Пореска управа Републике Српске је раније пустила у рад и андроид мобилну апликацију "е-ПУРС", помоћу које порески обвезници преко својих мобилних уређаја могу приступити својим пореским евиденцијама. Кориштење и преузимање те апликације је потпуно бесплатно, а апликација се може преузети са Гугл продавнице уписом назива апликације – "е-ПУРС". Од наредне седмице биће омогућено и електронско подношење: пореске пријаве за малог предузетника, обрасца 1007, аконтације пореза на доходак, обрасца 1008 и годишње пореске пријаве за порез на доходак, обрасца 1004, а о чему ће порески обвезници бити благовремено обавијештени. За ових неколико дана од нашег позива примјетан је већи обим кориштења електронских услуга Пореске управе Републике Српске.

Дакле, Пореска управа Републике Српске је и у овим околностима и даље на услузи пореским обвезницима?

Да. Пореска управа Републике Српске ће, у складу са препорукама и превентивним мјерама Владе Републике Српске на заштити становништва од ширења вируса корона, и у наредним данима бити на услузи пореским обвезницима. Наравно, рад Пореске управе биће организован у складу с тим мјерама. Пореска управа Републике Српске овом приликом још једном позива пореске обвезнике да у наредном периоду у што већем обиму користе електронске услуге које је омогућила Пореска управа Републике Српске, те на тај начин дају свој допринос у борби против ширења вируса корона, јер ће самим тим смањити број долазака у просторије Пореске управе Републике Српске, а који би могли додатно нарушити епидемиолошку ситуацију.

Да ли Пореска управа Републике Српске у овим околностима врши редовне контроле, по ранијим плановима, и на шта је конкретно усмјерена највећа пажња с обзиром на ситуацију?

Пореска управа Републике Српске у тренутним околностима континуирано врши канцеларијске контроле, док инспектори Пореске управе Републике Српске теренске контроле раде од куће, а на основу прикупљене документације и информација којим располажу. Посебне контроле, контроле евидентирања промета преко фискалних каса и контроле пријављивања радника у јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса врше се редовно код пореских обвезника који обављају дјелатност, али у складу са мјерама Владе Републике Српске и Кризног штаба за праћење штетних посљедица вируса корона.

Пролонгиран је и рок за подношење годишњих пореских пријава, с обзиром на свеукупну ситуацију у Републици Српској у вези са вирусом корона. Који су детаљи тих измјена?

Пореска управа Републике Српске је прије неколико дана затражила сагласност од Министарства финансија Републике Српске да буде продужен рок за подношење годишњих пореских пријава. С тим у вези, Влада Републике Српске је донијела закључак којим је рок за подношење годишњих пореских пријава са 31. марта продужен до 30. априла 2020. године. На тај корак смо се одлучили како би се пореским обвезницима изашло у сусрет и како би им било олакшано извршавање пореских обавеза, имајући у виду свеукупну ситуацију изазвану вирусом корона у Републици Српској. С тим у вези, подсјећамо пореске обвезнике-физичка лица да 30. априла 2020. године истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за 2019. годину, затим за подношење годишње пријаве пореза по одбитку за годишњи обрачун доприноса за 2019, коју подносе само носиоци комерцијалних и некомерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, те пореске пријаве за регистровано оружје за 2020. годину. Када су у питању предузетници, 30. априла истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на доходак за 2019. годину, годишње пореске пријаве за малог предузетника која се подноси само ако у 2019. години нису поднесене мјесечне пријаве за малог предузетника и/или је у 2019. години пријављен порез мањи од 600 КМ, те пореске пријаве за посебну републичку таксу и за комуналну таксу за 2020. годину. Када су у питању правна лица, пословне јединице правних лица из ФБиХ, те страна правна лица са сталним мјестом пословања, 30. априла 2020. године истиче рок за подношење годишње пореске пријаве за порез на добит за 2019. годину, затим годишње пријаве контролисаних трансакција са повезаним лицима за 2019. годину, коју подносе порески обвезници чији укупан износ контролисаних трансакција у 2019. години прелази 700.000 КМ, те пореске пријаве за комуналну таксу и за регистровано оружје за 2020. годину.