latinica  ћирилица
20/03/2020 |  14:03 | Аутор: СРНА

Борељ: Европска Унија чини све да помогне Београду

Европска унија чини све да помогне Србији у борби против вируса корона, посебно у набавци медицинске опреме, рекао је високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ у телефонском разговору са предсједником Србије Александром Вучићем.

У разговору, током којег је било ријечи о мјерама које се предузимају са циљем сузбијања ширења вируса корона, Борељ је обавијестио Вучића да европске институције припремају могућност да и земље у процесу приступних преговора са ЕУ имају приступ средствима из ЕУ фонда солидарности, која су сада на располагању.

Та средства су на располагању и у случају кризних ситуација у области јавног здравља, а не само природних непогода, као што је био случај раније.

Саговорници су сагласни да су, ради сузбијања ширења вируса корона, неопходне сарадња и координација мјера између западног Балкана и ЕУ, саопштено је из Службе предсједника Србије за сарадњу са медијима.

Вучић је Борељу рекао да Србија рачуна на помоћ ЕУ у борби против ове болести, као и у отклањању њених економских посљедица.

У разговору су доминирале двије кључне теме, а прва је како економски помоћи Србији послије кризе са вирусом корона и Вучић је рекао да се Србија нада да има исти третман као земље чланице и приступ различитим фондовима ЕУ, који би помогли опоравку привреде у Србији.

Друга тема односила се на набавку медицинске опреме и материјала за борбу против вируса корона, а Вучић је поздравио одлуку Европске комисије да формира хитне залихе медицинске опреме и материјала у вриједности од 50 милиона евра, које ће, кроз механизам Цивилне заштите, бити доступне и Србији.

Вучић и Борељ разговарали су и о регионалној ситуацији и односима Београда и Приштине.