latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:18 | Аутор: СРНА

Упутство приликом обављања апотекарске дјелатности

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Институт за јавно здравство, Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите и Фармацеутска комора донијели су упутство за спречавање ширења новог вируса корона и појаве болести изазване овим вирусом код обављања апотекарске дјелатности.

Према том упутству, радно вријеме апотеке/апотекарске станице и тимова треба организовати тако да се смањи њихова међусобна комуникација како због евентуалне појаве инфекције у једном тиму не би доводили у питање рад ових установа и континуирано снабдијевање становништва лијековима и медицинским средствима.

- Пожељно би било организовати рад тако да да је у истој смјени увијек исти фармацеутски тим - саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

У саопштењу се наводи да су запослени дужни поштовати мјеру социјалне дистанце приликом интеракције са осталим запосленима, држање размака од минимално једног метра за вријеме трајања социјалног дијалога и избјегавање руковања, грљења, љубљења, те осталих радњи блиског социјалног контакта.

Приликом доласка и одласка са посла треба прати руке топлом водом и сапуном /најмање 20 секунди/ и извршити дезинфекцију средствима на бази алкохола. Током рада потребно је учестало прати руке, а брисање, према могућностима, вршити једнократним папирнатим убрусима. Прање руку може се проводити и дезинфекционим средствима на бази алкохола.

Приликом кашљања и кихања треба прекрити уста и нос лактом или папирном марамицом која се одмах одбацује у комунални отпад, те опрати руке. Треба избјегавати додиривање очију, носа и уста рукама, наводи се у упутству.

Потребно је носити заштитне рукавице приликом руковања новцем и контакта са пацијентом за ког постоји сумња да је заражен. Ношење рукавица није, како се наводи у упутству, замјена за прање руку.

Прописано је ношење заштитне маске код појаве респираторних симптома или у контакту са пацијентом за ког се сумња да је заражен. Након скидања маске, исту треба одложити у комунални отпад и опрати руке.

Потребно је и чешће мијењати радну одјећу, а минимално на крају радног дана.

- Треба избјегавати близак контакт са особама које имају повишену температуру, кашаљ и отежано дишу. Обавезно обавијестити послодавца уколико је запослени био у контакту са зараженом особом или особом код које постоји сумња да је заражена, како би се предузеле даље мјере - наведено је у упутству.

У случају повишене температуре, кашљања и/или отежаног дисања, болова у мишићима, умора и опште слабости, обавезно о томе обавијестити надређеног/послодавца, удаљити се са радног мјеста и затражити медицинску помоћ.

Потребно је и обавијестити надређеног/директора уколико се код других запослених примијете симптоми болести или се има сазнање да је запослени био у контакту са зараженом особом.

Када је ријеч о контроли инфекције у апотеци, потребно је континуирано провјетравати радни простор, примијенити појачане мјере хигијене радних површина и предмета који се користе, те дезинфиковати додирне површине у апотеци минимално три пута дневно - улазна врата и ручке, телефон, тастатуру и слично.

Потребно је и чишћење подова три пута дневно одговарајућим дезинфицијенсима на бази хлора, учестало празнити садржај из канти за комунални отпад, те уклонити часописе, летке и све предмете који се не могу дезинфиковати.

Потребно је и држати адекватан размак од минимално један метар за обезбјеђивање социјалне дистанце између пацијента и фармацеута, наводи се, између осталог, у овом упутству.

Када је ријеч о мјерама контроле инфекције у апотеци, на улазу у апотеку, видљиво изван ње, пацијентима је потребно истакнути обавјештења с циљем да се не ствара гужва, држи дистанца и размак, те одржавају превентивне мјере респираторне хигијене.

Оне који имају симптоме респираторне болести треба, између осталог, замолити да не улазе у апотеку, те да се телефоном јаве свом надлежном љекару.

За упознавање свих запослених са овим упутством и његову досљедну примјену одговорна су руководства здравствене установе, апотеке, чланови фармацеутског тима и остали запослени у апотеци.

Ово упутство не односи се на болничке апотеке и апотеке дома здравља.