latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:24 ⇒ 13:27 | Аутор: banjaluka.net

Српска располаже довољним количинама хране

Препуни маркети и колоне колица са залихама хране и хигијенских препарата, слика је која се може видјети посљедњих дана у маркетима широм Српске, јер се са доласком вируса корона на наше подручје код грађана појавио и страх од несташице основних животних потрепштина. Из надлежних институција поручују да, сходно расположивим залихама мјеста за панику нема.
Зоран Малетић -
Зоран Малетић

Тренутне количине готових и производа који су прерађени количине су које нам у наредном периоду гарантују сигурност и отклањају страх код грађана, поручује помоћник министра пољопривреде у Влади Републике Српске Зоран Малетић.

- Расположиве залихе хране се редовно провјеравју и ми тренутно располажемо са укупно 6.400 тона прерађеног воћа и поврћа. Када је у питању месна индустрија, имамо готових производа 351 тону и 763 тоне сировине за прераду. Код млинско-пекарске индустрије имамо 17.400 тона пшенице, док у млијечној индустрији имамо млијечних производа све укупно 2.300 тона. Сматрамо да су расположиве количине тренутно на задовољавајућем нивоу и да уопште нема потребе стварању залиха, свега имамо довољно и све се распоређује константно. Субјекти који се баве прерадом констатно врше испоруку својим купцима и сигурни смо да ћемо имати хране за наредни период - истиче Малетић.

Додатну сигурност у оваквим тренуцима грађанима улијева и развој домаће пољопривредне производње, гдје су улагања Министарства у претходном периоду већ уродила плодом.

- Грађани се у овим моментима апсолутно могу ослонити на домаћу производњу. Велики број субјеката има властиту производњу, што значи да имамо и властитих сировина. Према информацијама које смо добили са терена од тима који је обишао неке од наших највећих произвођача у Српској који се баве товом јунади у свиња, ми тренутно располажемо са око 15.000 јунади и 30.000 свиња у тову. У претходном периоду Министарство пољопривреде је уложило доста средстава и подстицаја, како бисмо развили домаћу производњу, што се сада показало као изузетно добрим, јер се у оваквим тренуцима једино можемо ослонити на домаћу пољопривредну производњу - рекао је Малетић.

Он додаје да, иако отежано због предузетих мјера, уз придрижавање препорука Владе и Кризног штаба Републике Српске и договорених препорука у транспорту роба, увоз производа и даље успјева да се организује.

- За сада и даље имамо доток роба, пшенице и свјеже замрзнутог меса које се увози из других земаља. Сада се види да многе земље, попут Холандије и других смањују испоруку својих производа како би првенствено обезбиједили своје грађане. Уколико буде било потребе и ми ћемо одређене ставке ограничити у наредном периоду, како не би дошло до извоза или раста цијена. За сада смо сигурни када су у питању прехрамбени производи и жито, а то је оно што је најосновније за наше грађане - закључује Малетић.