latinica  ћирилица
20/03/2020 |  09:51 | Аутор: СРНА

Си и Путин о борби против Ковида-19

Кинески предсједник Си Ђинпинг рекао је да је Кина спремна да ради са свим земљама свијета да би унаприједила међународну сарадњу у борби против пандемије Ковида-19 и осигурала глобално здравље.
Путин и Си Ђингпинг (фото: Sputnik/ Алексеј Дружинин) -
Путин и Си Ђингпинг (фото: Sputnik/ Алексеј Дружинин)

Си је истакао у синоћном телефонском разговору са руским колегом Владимиром Путином да је Кина морала храбро да одговори на језиву епидемију вируса корона због тога што то није само питање живота и здравља људи у Кини, већ у цијелом свијету, преноси агенција Синхуа.

Захваљујући великим напорима, ситуација на превенцији и контроли епидемије у Кини наставља да се унапређује, а живот се полако враћа у редовне рокове, рекао је Си.

Си је навео да је Кина увјерена да је способна да избори битку са епидемијом.

Он је додао да Кина жели да оствари заједничке напоре са Русијом и другим земљама како би превазишли потешкоће и да би обезбиједили јавно здравље.

Сарадња Кине и Русије има чврст темељ и јаке покретачке снаге, рекао је Си и додао да Пекинг чврсто подржава мјере које је предузела Москва да оствари дуготрајни мир и стабилност у земљи, под вођством Путина.

Руски предсједник је похвалио мјере кинеске владе, рекавши да оне нису важне само за Кину, већ и за здравље становника других земаља.

- Русија високо цијени кинеске напоре - рекао је Путин, додајући да је Кина поставила добар примјер међународној заједници, пружајући руку епидемијом погођеним земљама.

Путин је истако да оно што је Кина урадила представља прави одговор на провокације и стигматизацију појединих држава по питању епидемије Ковида-19.