latinica  ћирилица
20/03/2020 |  09:19 | Аутор: СРНА

Нема одгађања лијечења онколошких пацијената

Операције пацијената са малигним туморима у Институту за онкологију и радиологију Србије неће бити одгођене и све ће бити урађене у оквиру редовног програма, изјавила је директор ове клинике Даница Грујичић.
Даница Грујичић - Фото: СРНА
Даница ГрујичићФото: СРНА

Грујичићева, која је и неорохирург Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије, рекла је за Политику да ће тако бити у свим клиникама гдје се лијече пацијенти са карциномима, а као и до сада функционисаће лијечење радиотерапијом и хемиотерапијом.

Једино ће, како је рекла, морати да сачекају на интервенцију пацијенти са доброћудним туморима, на примјер, штитасте жлијезде, као и они болесници којима је урађена биопсија и показало се да имају доброћудни тумор.

- Молимо све пацијенте као и њихове породице, ако су имали било какав контакт с особама које су дошле из иностранства, а посебно из земаља с великим бројем обољелих да вируса корона, да остану изолацији и не долазе - поручила је Грујичићева.

Она је рекла да пацијенти који су у активној фази лијечења треба да се јаве на Одјељења Института за онкологију и радиологију да би добили права упуства.

Грујичићева је замолила пацијенте који су излијечени и долазе на редовне контроле, као и оне који су на "праћењу" да не долазе наредна два мјесеца, осим у случају неког погоршања.

Што се тиче неурохируршких болесника, Грујичићева напомиње да ће бити оперисани сви пацијенти са малигним туморима.

Према њеним ријечима, биће оперисани и они код којих је и поред доброћудног тумора изразито повишен притисак у глави, као и људи којима пријети сљепило због, на примјер, тумора хипофизе.

Мањи тумори ће се, како наводи Грујичићева, пратити и сачекаће се да прође очекивани пораст броја обољелих од вируса корона.

- Приоритет ће такође бити пацијенти са прогресивним неуролошким дефицитом када је у питању дегенеративна болест кичме - рекла је доктор Грујичић.

Она је истакла да пацијенти могу да добију информације на адреси neuroonkologija.nhk.kcs@gmail.com, а на ту адресу могу прослиједити и налаз емагнетних резонанци, док се преко сервиса ви трансфер /wе трансфер/ може пребацити цијели диск прегледа и скенирани описи.

- Пацијенти могу да напишу како се осјећају, тако да можемо процијенити колико су хитни случајеви. Такође се у пријеподневним сатима могу јавити на број телефона 011-366-23-02 - рекла је Грујичићева.

Она је истакла да су пацијенти којима је речено да ће их љекари позвати да им кажу када ће кренути на радиотерапију или хемотерапију - приоритет и наставак њиховог лијечења неће бити одгођен.