latinica  ћирилица
20/03/2020 |  09:05 | Аутор: СРНА

Кина: Заражени путници стижу из иностранства

Број случајева особа заражених вирусом корона који су стигли у Кину из иностранства достигао је данас рекордан ниво, а већ два дана узастопно нема ширења заразе на локалном нивоу, саопштили су званичници.

Заражени путници пристижу у све више кинеских провинција, због чега расте притисак на власти да пооштре правила о уласку у земљу и здравствене протоколе.

Према подацима Националне здравствене комисије, у претходна 24 часа није било ниједног случаја преношења вируса унутар Кине, али је регистровано 39 случајева заразе код лица која су се вратила у земљу.

Фокус је сада на заштити од случајева који стижу иностранства, док се вирус све више шири у Европи и Сјеверној Америци.

Велики број кинеских држављана пожурио је кући, а међу њима има много студената. Због тога расте бојазан од другог таласа епидемије.

Велики саобраћајни центри попут Пекинга, Шангаја, Гуангдонга и Шенжена, недалеко од Хонгконга, су главне тачке уласка заражених путника.

Предсједник Си Ђинпинг упозорио је да Кина не смије дозволити да се тренд побољшања у обуздавању вируса преокрене.

Вухан, главни град провинције Хубеј, одакле је епидемија кренула у децембру прошле године, већ други дан заредом није имао нових случајева заразе.

У Кини је од почетка епидемије регистровано 80.967 случајева заразе. Умрло је 3.248 особа, а од јуче је тај број повећан за три.