latinica  ћирилица
04/03/2020 |  19:34 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Српска припрема мјере због могућег мигрантског таласа

Оно што се у наредним данима буде дешавало на грчко-турској граници, опредијелиће дјеловање полицијских и безбједосних структура на западно-балканској рути. БиХ и Србија, као земље на тој рути, већ предузимају мјере. Влада Српске о мјерама одлучује у петак, а о мигрантској кризи Савјет министара расправља сутра.

Пред министрима Српске, у петак би требало да се нађе оперативни план у вези са мигранстком кризом. Шта тачно подразумијева - премијер Радован Вишковић не открива. Једно је сигурно - приоритети су утврђени.

- План ће бити у правцу заштите имовине Републике Српске и наших грађана од могуће веће "најезде" миграната, како се најављује. Ми морамо спремно дочекати и заштитити имовину и наше грађане у Републици Српској - рекао је премијер Српске Радован Вишковић. 

Да ли и Савјет министара има план, видјеће се на тематској сједници о мигрантској кризи. Фахрудин Радончић упозорава да БиХ пријети екстремно тешка безбједносна и хуманитарна криза ако се обистине процјене да би дневно могло пристизати 10.000 миграната.

- Када сам имао интервју пред комисијом за избор новог Савјета министара, скренуо сам пажњу посланицима да нам се може догодити катаклизмични сценарио, да Турска пусти мигранте према Европи и то у невјероватно великим цифрама. Нажалост, то се дешава ових дана и вјерујем да је то тренутно највећи безбједносни изазов за БиХ - истакао је Радончић.

Гранична полиција БиХ предузима организационе мјере. Специјализоване јединице и опрему са границе са Хрватском прераспоређује на, према процјенама, најугроженији правац – на истоку, јер им на том потезу дугом 600 километара недостаје 1.200 службеника.

- Подићи ћемо све кадровске и материјално-техничке капацитете да спријечимо незаконите уласке и изласке из БиХ, што је наша законске обавезе - истакао је помоћник директора Граничне полиције БиХ Драган Кулић.

Улаз мигрантима неће дозволити ни Србија која, према ријечима предсједника Александра Вучића, неће бити полигон за њихово задржавање. Поготово, додаје, не онима који би могли да угрозе њену безбједност. Због тога, надлежне службе већ предузимају мјере.

- Од тога да прикупљамо информације, пратимо ситуацију до тога да се стварају услови да на дијелу територије буде заустављен мигрантски талас и продор - рекао је Вучић.

Све мјере ће, ипак, зависити од дешавања на грчко-турској граници. Буде ли ефикасност грчких граничара на нивоу на којем је откако је Турска отворила границе за сиријске мигранте, процјене су да би мигрантски талас ипак могао бити нижег интензитета, него што се чинило у првим тренуцима.