latinica  ћирилица
04/03/2020 |  08:49 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Не чекати ЕУ, већ дјеловати као Мађарска

Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да све државе које су потенцијално угрожене мигрантском кризом, укључујући и Србију, не треба да чекају ЕУ већ саме да дјелују као што је Мађарска.

- Ако дође помоћ од ЕУ, добро је дошла, али да је Мађарска чекала ЕУ она би данас имала проблем са мигрантима који имају друге западноевропске државе - рекао је Павић за Спутњик.

Он је навео да су мађарски примјер почеле да примјењују Аустрија, Хрватска и Словенија, тако да долази до нагомилавања миграната у БиХ, што, оцијенио је, постаје озбиљан друштвени, политички и економски проблем.

Као главног кривца наступајућег таласа миграната Павић види Турску, и то не само због тога што је пустила мигранте ка Европи, већ зато што је подстицала и умијешала се у грађански рат у Сирији на страни терориста.

- ЕУ мора да упозори Турску да под пријетњом санкција учини све да мигранте задржи на својој територији и помогне њиховом враћању у Сирију - рекао је Павић.

Предсједник Института за стратегију и развој безбједности Милан Пашански, оцијенио је да је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган пажљиво одабрао тренутак када ће пустити "најезду" миграната ка Европи, јер, између осталог, иду избори у Америци, па је амерички предсједник Доналд Трамп заузет, а њемачки канцелар Ангела Меркел полако али сигурно клизи са политичке сцене.

Према његовим ријечима, Ердоган жели да изнуди уцјену ЕУ, а питање је колико је она спремна за ситуацију надолазећег таласа миграната.

- Формирање неке врсте паневропских снага на границама ЕУ могло би да потраје, док би за то вријеме земље које су прве на удару биле пребукиране избјеглицама - упозорио је Пашански.

Након што је Ердоган донио одлуку о пропуштању сиријских избјеглица, Европа се налази пред кризом која пријети да уздрма не само чланице ЕУ, већ и остале државе старог континента.

За само три дана откако је ова одлука донесена, Грчка је спријечила 20.000 нелегалних улазака избјеглица на своју територију, а ЕУ је, док се чека ванредни састанак министара спољних послова о питању ситуације у Идлибу и мигрантске кризе, реаговала одлуком о слању снага на границу Грчке са Турском због надирања миграната.