latinica  ћирилица
03/03/2020 |  19:30 ⇒ 04/03/2020 | 08:37 | Аутор: РТРС

Земље западног Балкана да заједно заштите спољне границе од миграната

Док Грчка за сада одолијева таласу од 130.000 миграната, земље западног Балкана мораће да заједнички заштите спољне границе, поручила је предсједница Српске Жељка Цвијановић. Са састанка, који је одржала са највишим званичницима, најављено је да ће Влада план мјера утврдити у петак.

На састанку највиших званичника Српске закључено је да ће МУП и Влада предузети све неопходне мјере којима се гарантује безбједност грађана и имовина Српске. План ће Влада донијети у петак. Неопходан ће бити и заједнички одговор земаља западног Балкана.

- Вољела бих да у региону имамо искоординисан однос. То Европа и ради када штити своје спољне границе и требало би да и ми штитимо своје границе, без обзира шта мислили једни о другим, без обзира што смо оптерећени одређеним политичким несугласицама. Нисам сигурна да ће се то десити. Одговорност је на МУП-у, Цивилној заштити и свим институцијама републичког карактера, тако ћемо заједнички радити и то ће се одразити кроз тај план - рекла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да вјерује да је ЕУ промијенила политику када је ријеч о спречавању нелегалног уласка миграната и да је ушла у политику одбрану границе.

- Вјерујем да је ЕУ престала са политиком отворених граница и да је ушла у политику одбране границе и ја то подржавам. Та политика подразумијева и употребу силе, дакле силом ће спријечити улазак миграната и ја то подржавам - истакао је Додик.

Начелник Управе полиције МУП-а Републике Српске Далибор Иванић рекао је да Министарство унутрашњих послова Српске пружа подршку Граничној полицији БиХ у области илегалних миграција са 104 полицајца, а тај број биће повећан на источној граници БиХ уколико се процијени да се ситуација усложњава.

Граничној полицији недостаје најмање 500 полицијских службеника.

- На источној граници уз Граничну полицију и СИПА, распоређени су и припадници Дирекције и МУП-а Републике Српске. Међутим, ни уз тренутну испомоћ нисмо у могућности одбранити бх. границу, јер, рецимо, један полицајац чува 25 километара границе - навела је Франка Вицан, портпаролка Граничне полиције БиХ.

Но, и поред тога, прошле године одвраћено је близу 13.5000 миграната, а у овој години око 1.400. Капацитети за збрињавање од 5.200 мјеста су попуњени, а према подацима Службе за послове са странцима БиХ у БиХ тренутно борави од 6.500 до 7.000 илегалних миграната. Наводе и да готово 80 одсто долази из држава богатијих од БиХ.

- Ако Фронтекс чува европске границе, а то је и граница у Грчкој, снаге треба да стави на ту, а не на хрватску границу. Ако овај вал крене ка БиХ морамо направити брзу проходност, без задржавања избјеглица, јер ми немамо капацитете - рекао је Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ.

Питање је у ком правцу обезбиједити проходност, ако је, чини се, ЕУ жртвовала Грчку, а учвршћује границе Хрватске и Мађарске. Једини начин, према оцјенама стручњака за безбједност, јесте све учинити да се талас одврати. 

- Увјерен сам да је за Републику Српску, али и за БиХ рјешење резервни састав МУП-а Српске и да је та идеја показала пуну оправданост овом кризом. То је добро и за БиХ, јер би се редовним снагама чувала граница БиХ - навео је Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност Универзитета у Бањалуци.

Но, намјера Српске да резервним саставом обезбиједи алтернативу за одговор на кризе, па и мигрантску, дочекана је на нож и у Федерацији, а и код појединих западних амбасада. До скоро се мигранска криза из бх. институција није третирала као озбиљан безбједносни изазов.

Министар безбједности Фарудин Радончић упозорава да је, ако криза ескалира, сваки сценарио могућ. Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија у разговору са њемачком амбасадорком Маргрет Убер, истиче да је неопходна помоћ међународне заједнице.