latinica  ћирилица
03/03/2020 |  18:19 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Додик: Вјерујем да је ЕУ промијенила политику и да брани границе

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да вјерује да је ЕУ промијенила политику када је ријеч о спречавању нелегалног уласка миграната и да је ушла у политику одбрану границе.
Цвијановићева, Додик и Вишковић у Приједору - Фото: СРНА
Цвијановићева, Додик и Вишковић у ПриједоруФото: СРНА

- Вјерујем да је ЕУ престала са политиком отворених граница и да је ушла у политику одбране границе и ја то подржавам - рекао је Додик новинарима у Приједору гдје је вечерас одржана трибина СНСД-а "Одговорност за будућност".

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да очекује да ће на сједници Владе Републике Српске, највјероватније у петак, 6. марта, бити усвојена једна врста оперативног плана као надоградња на раније закључке Владе у којма је речено да Српска нема капацитет, нити било какву потребу, да смјешта мигранте и прави стационаре зато што то носи са собом различите ризике - и безбједносне, и економско-финансијске, и хуманитарне, и здравствене.

- Морам рећи да посебно носи безбједносне ризике с обзиром на то да ми не знамо ни ко су ти људи, али сада идемо даље. Нажалост, криза се наставља поново. Проблем је како да се зауставе мигранти на спољној граници ЕУ, а нас наводе на то да јачамо капацитет - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да би било добро да регион има апсолутно искоординисан однос како то Европа ради у заштити својих спољних граница, да тако и западни Балкан штити своје границе, без обзира на оптерећеност политичким несугласицама.

- Нисам сигурна да ће се то десити. Према томе, одговор Републике Српске је да и наш МУП и сви капацитети - Цивилна заштита, све институције републичког нивоа са локалним властима спроводе одређене мјере и тако ћемо и радити - рекла је Цвијановићева.