latinica  ћирилица
03/03/2020 |  15:50 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Земље западног Балкана треба заједно да дјелују да заштите границе

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да земље западног Балкана треба заједнички да дјелују да би заштитиле своје спољне границе од таласа миграната, као што и ЕУ брани своје.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише изјаву мађарског министра спољних послова Петера Сијарта да му се чини да Турска не жели и не може више да задржава Сиријце који желе у Европу и да пред том опасношћу Балкану треба заједнички одговор, а што је слично и она јуче изјавила, Цвијановићева је рекла да би то подржала, ако се подразумијева заједнички ангажман земаља Балкана, укључујући и мјешовити састав полицијских и војних снага.

- Ако можемо да шаљемо људе у мировне мисије у Авганистан и друга мјеста далеко од наших кућа, зар не би било логично и да се удружимо да бисмо чували своје куће и простор на којем живимо. Зашто бисмо ми на Балкану били стационар за мигранте ако их ни ЕУ не жели - упитала је предсједница Српске.

Цвијановићева је рекла да, нажалост, није сигурна да у регији, која троши своје вријеме на деценијски старе политичке проблеме, станује свијест о важности таквог заједничког ангажмана.

Предсједница Републике Српске јуче је изнијела сличан став као и мађарски шеф дипломатије, када је истакла да је потребно да земље Балкана заједничким ангажманом заштите своје спољне границе.

- Посебан проблем је да мигранти, када дођу на наше просторе, немају пролаза даље зато што Европа херметички затвара своје границе. Ми смо између прве спољне границе ЕУ која је пропусна и ове коју желе да штите према Хрватској, Аустрији и Мађарској. Треба да штитимо себе заједничким ангажманом држава региона као што они штите себе - истакла је Цвијановићева, упитавши "шта ту није легитимно".