latinica  ћирилица
03/03/2020 |  12:18 | Аутор: СРНА

Уколико се остваре процјене ИОМ-а, БиХ може бити само коридор

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић изјавио је данас Срни да, у случају да Турска отвори границе и илегални мигранти масовно крену према овим просторима, БиХ може да им буде само коридор.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

- Уколико их дневно буде улазило 10.000, како то процјењују из Међународне организације за миграције /ИОМ/, БиХ може бити само коридор за њихов одлазак даље - рекао је Ујић.

Он је додао да мигранти не желе да остану у БиХ, јер им је циљ нека од земаља ЕУ, а БиХ нема услове да их прими ни на један дан.

- Уколико дође до тога, БиХ само може направити коридор и да мигранте што брже пропусти као кроз филтер, те се безбједносно заштити од евентуалних ризика - рекао је Ујић, наводећи да се тренутно у БиХ налази између 6.500 и 7.000 илегалних миграната.

Ујић је подсјетио да су илегални мигранти глобални проблем, наводећи да их тренутно у Грчкој има око 100.000, а у Турској око 3.700.000 избјеглих и расељених, као и економских миграната.

- Ове године очекују нас још већи изазови и усложњавање те проблематике. Тешко је рећи да ли је БиХ до сада адекватно одговорила када имамо у виду да ни ЕУ није адекватно одговорила том проблему - рекао је Ујић, оцијенивши да проблему илегалних миграната ниједна земља региона није у потпуности одговорила и да ће тај проблем трајати годинама.

Ујић тврди и да ниједна земља на мигрантској рути нема капацитете да прими 10.000 миграната дневно.

- Ако дође до тог таласа, мораће све безбједносне агенције да се ангажују. Ни Европска унија /ЕУ/ није спремна за тај талас - оцијенио је Ујић.

Он је напоменуо да ни многе државе које финансијски добро стоје нису спремне за овај талас, а поготово не БиХ, те констатовао да се поставља питање која је агенција у БиХ спремна за масован прилив миграната.

- Немогуће је да Служба за послове са странцима региструје дневно 10.000 миграната, да изврши регистрацију и узме биометријске податке уз редовне материјално-техничке и људске капацитете - истакао је Ујић.

Он је поручио да ће морати да се укључе све безбједносне агенције уколико до тога дође.

- За то треба много људи, а Служба има свега 70 инспектора за странце који раде редовне послове и од редовних обавеза не могу изаћи на терен и радити регистрацију миграната - навео је Ујић, додавши да Служба за послове са странцима за излазак на терен може издвојити двадесетак људи.

На питање да прокоментарише најаве земаља чланица ЕУ да ће спријечити улазак илегалних миграната на њихову територију и да ли БиХ може постати жртва тог односа у смислу да илегални мигранти могу остати на овим просторима, Ујић је рекао да то питање није за директоре агенција који раде послове из своје надлежности него за највише институције у БиХ.

Он је нагласио да је Служба за послове са странцима у протекле двије године показала да је на ваљан начин одговорила на изазове које су са собом носили илегални мигранти, напоменувши да су у надлежности ове службе Имиграциони центар, узимање биометријских података, регистрација и реадмисија.

Ујић је додао да тренутно у Имиграционом центру нема ниједна безбједносно ризична и занимљива особа.

- Имамо лица која су склона нарушавању јавног реда и мира, склона вршењу мањих кривичних дјела, лица склона конзумирању алкохола и наркотичких средстава. Лица која могу представљати потенцијалну пријетњу нема - закључио је Ујић.