latinica  ћирилица
03/03/2020 |  12:14 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Подршку Граничној полицији пружају 104 полицајца Српске

Министарство унутрашњих послова Републике Српске пружа подршку Граничној полицији БиХ у области илегалних миграција са 104 полицајца, а тај број биће повећан на источној граници БиХ уколико се процијени да се ситуација усложњава, рекао је начелник Управе полиције МУП-а Српске Далибор Иванић.

Иванић је напоменуо да илегалним мигрантима није циљ задржавање на територији Републике Српске, него долазак у земље ЕУ.

- Приоритетно пружамо подршку Граничној полицији БиХ, нарочито на источном дијелу БиХ, на територији која се поклапа са територијом Републике Српске - рекао је Иванић новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да би било добро и да Гранична полиција БиХ прегрупише своје снаге и да фокус стави на заштиту источних граница, како би се спријечио повећан број илегалних миграција преко те територије.

Иванић је напоменуо да МУП Српске константно прати ситуацију у области миграција у окружењу, која се додатно усложњава.

- У складу са тим предузимаћемо мјере јер морамо да заштитимо наше грађане и њихову имовину од било каквог угрожавања. Уколико дође до повећања броја миграната, предузећемо све мјере према њима, поштујући принципе хуманости и закнитости - рекао је Иванић.

Он је напоменуо да је став Републике Српске јасан да се мигранти на њеној територији не могу задржавати.

- Српска нема капацитете за смјештај миграната, те ћемо предузети све потребне мјере да их пропратимо преко наше територије - рекао је Иванић.