latinica  ћирилица
02/03/2020 |  21:32 | Аутор: СРНА

Сијарто: Балкану потребан заједнички одговор на прилив миграната

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да му се чини да Турска не жели и не може више да задржава Сиријце који желе у Европу и да пред том опасношћу Балкану треба заједнички одговор.

Сијарто је у интервјуу за Радио-телевизију Србије рекао да се према процјенама, наредних седмица може очекивати прилив више од 100.000 миграната.

- И вашем министру унутрашњих послова сам рекао да ћемо ми сачувати нашу границу без обзира на то колики буде притисак, јер је то обавеза једне државе. Безбједност граница и нашег становништва мора да нам буде на првом мјесту - рекао је Сијарто.

Он је истакао да је Мађарска, ако затреба, спремна да помогне Србији да брани своје јужне границе.

- Кад сте протеклих година имали кризу послали смо вам 600 наших полицајаца, а и сада их има 20 на граници са Сјеверном Македонијом. И нама су Чеси, Словаци и Пољаци помагали кад је био удар на нашу границу - навео је Сијарто.

Он је рекао да је највећа грешка Европе та што мигрантима није јасно рекла да само легалним путем могу да дођу у Европу и оцијенио да би била мања навала када би се тако рекло.

Сијарто је додао да Србија у процесу придруживања ЕУ напредује невјероватно добро и да то мора да се поштује.

- Увијек кажем да би наш регион био много љепше мјесто за живот када би мађарска мањина и у другим земљама имала бар пола поштовања и подршке какву ужива у Србији. Исто тако, ваш економски раст је одличан - рекао је Сијарто.

Он је затражио од хрватског предсједништва ЕУ да током свог мандата отвори свих пет поглавља која су спремна.

- А уколико буде неких структуралних промјена у процесу придруживања, сматрам да су прихватљиве само оне које ће процедуру учинити једноставнијом и краћом, а не да компликују и одгађају чланство - закључио је Сијарто.