latinica  ћирилица
02/03/2020 |  17:14 ⇒ 17:40 | Аутор: РТС

Предсједница ЕК: Пуштање избјеглица у Европу недопустиво

Предсједница Еворпске комисије Урсула фон дер Лајен изразила је саосјећање са Турском због сукоба у Сирији, али је рекла да је недопустиво да Анкара пусти избјеглице и мигранате да са њене територије пређу у Европу преноси Ројтерс.

Урсула фон дер Лајен је навела да је свјесна у каквој се ситуацији налази Турска због избјеглица и миграната.

- Признајем да је Турска у тешкој ситуациј, али оно што сада видимо не може бити одговор или рјешење - рекла је дер Лајенова на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Предсједница Еворпске комисије посјетиће грчко-турску границу сутра, док би Бојко Борисов, премијер Бугарске, која се, такође, граничи са Турском, требало да се састане са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом у Анкари.

Државе чланице ЕУ боре се око договора о заједничком ставу према Турској, која наводи да више неће поштовати споразум из 2016. године са ЕУ, јер још једна ескалација рата у Сирији шаље нови талас избјеглица на њихово тло.

ЕУ је, такође, оштро подијељена на који начин да подијели терет бриге о избјеглицама и мигрантима који су стизали на њену територију од 2015. године.

Либерални посланик ЕУ Ги Верхофштат наводи да ЕУ треба да стане уз Грчку јер она данас трпи посљедице, а сутра може да се доведе у питање опстанак Уније.

- Морамо да станемо уз Грчку и да се заједно боримо против Ердоганових уцјена. Европа то мора урадити - рекао је Верхофштат, преноси Ројтерс.

Сукоб грчке полиције и миграната

Везе ЕУ с Анкаром дуго су биле напете због односа Турске у поштовању људских права.

Хаотичан долазак тада више од милион људи оптерећивао је безбједносне и социјалне службе ЕУ, а такође подстицала десничарску, евроскептичку и антиимиграцијску подршку странке у многим земљама чланицама.

Грчка полиција сукобила се током викенда са хиљадама миграната који су жељели да уђу у ЕУ из Турске.