latinica  ћирилица
02/03/2020 |  14:56 ⇒ 15:06 | Аутор: dnevni avaz

Да ли је ово рута кретања миграната из Турске? (ФОТО)

Медији из Србије објавили су наводну руту миграната.
Мигранти - Фото: AFP
МигрантиФото: AFP

На мапи се види да је једна рута миграната из Турске према коначним одредиштима преко Грчке, Сјеверне Македоније, Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, а друга преко Грчке, Бугарске, Србије, Хрватске па до Њемачке.

Мигрантска рута (фото:Agencije)
Европу очекује нови мигрантски талас. Десетине хиљада миграната су на путу од Турске према Европској унији, а на хиљаде их тренутно покушава ући у Грчку. Локални медији јављају да то успијева малом броју људи.

Док Грци поручују да ће се на све могуће начине изборити с новим приливом, земље на Балканском полуострву додатно појачавају заштиту граница и кажу да су спремне за нови талас миграната.

Према ријечима турског министра спољних послова Сулејмана Сојлуа до јуче је више од 100.000 миграната напустило Турску преко покрајине Едирне на сјеверозападу земље која се граничи с Грчком и Бугарском, односно Европском унијом.

Међутим, Грчка не може потврдити да је толики број мигранта прешао границу. Међународна организација за миграције  саопштила је за викенд да је око 13.000 миграната већ стигло на међу Грчке и Турске.