latinica  ћирилица
27/02/2020 |  20:06 ⇒ 20:11 | Аутор: СРНА

Пријем код Kомшића и Џаферовића поводом 1. марта

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић организовали су вечерас у Сарајеву пријем поводом 1. марта, такозваног дана независности, којем није присуствовао српски члан Предсједништва Милорад Додик, нити ико од представника српског народа из Републике Српске.

И овај пријем у згради Предсједништва наставак је игнорисања става представника Републике Српске да 1. март не треба славити као "државни празник", већ је потребно постићи консензус о неком свима прихватљивом датуму.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као "дан независности БиХ", док се овај датум у Републици Српској не слави.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа - Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.

На нивоу БиХ не постоји закон о празницима.