latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:49 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Савчић: Пуна подршка Зорану Предојевићу

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас да даје пуну подршку предсједнику приједорске градске Борачке организације Зорану Предојевићу и да осуђује напад народног посланика Милана Тубина на Предојевића.
Миломир Савчић - Фото: nezavisne novine
Миломир СавчићФото: nezavisne novine

- Упозоравамо све, без обзира одакле долазе, којим политичким партијама припадају или не припадају ниједној, да се не играју са нама борцима. Заиста смо много, много трпјели, још и покушаје физичког насртаја нећемо дозволити и немојте нас тјерати да се самоорганизујемо, уколико буде требало - рекао је Савчић у Приједору, гдје је данас одржан редовни састанак представника борачких организација приједорске регије.

Он је истакао да тражи да надлежни органи то детаљно испитају и да предузму мјере у складу са законом.

- Не можемо ми борци бити само ловина за неке органе БиХ, мора да дјелује закон и за сваког другог грађанина, у овом случају Републике Српске, и да будемо пред законом бар у тим стварима потпуно равноправни - рекао је Савчић.

Он је додао да је тема данашњег састанка била и подршка саборцима који су осумњичени за кривична дјела ратног злочина.

- Ту је, такође, јединствен закључак да морамо тражити од органа Републике Српске да се реактивирају закључци Народне скупштине из априла 2015. године, односно да власти Српске, прије свега Влада, потпуно отворено и јавно издвоје средства за подршку одбрани осумњичених и осуђених лица - истакао је Савчић.

Предојевић је рекао да су се данашњем састанку одазвали представници свих шест локалних заједница приједорске регије и да је један од закључака био да рјешавање социјалног статуса демобилисаних бораца мора бити приоритет, те да усвојене буџетске ставке нису повећање него усклађивање права.

- Надамо се да ће се добром сарадњом са институцијама Републике Српске кроз ребаланс буџета у наредном периоду та финансијска средства побољшати - поручио је Предојевић.

Он је најавио да ће регија Приједор са многим конкретним приједлозима изаћи на сједницу Скупштине Борачке организације Републике Српске у априлу.

- Руководство и органи Борачке организације ће се сигурно понашати у складу са законом. Органи раде свој посао и овом приликом бих захвалио члану Предсједништва БиХ Милораду Додику који је синоћ на сједници /Народне скупштине Републике Српске/ бранио Борачку организацију и критиковао оне који су је напали - рекао је Предојевић.

Он је подсјетио да Приједор има 17.100 демобилисаних бораца од прве до седме категорије, 2.100 ратних војних инвалида и 930 породица погинулих бораца, укључујући и људе који су у овај град дошли из других крајева.