latinica  ћирилица
27/02/2020 |  15:28 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Утврдити одговорност лица која су пријетила српским ђацима

Министарство просвјете и културе Републике Српске позвало је надлежне да предузму све потребне мјере како би се што прије утврдила одговорност лица која су коментарима на друштвеним мрежама и појединим медијима пријетила ученицима српске националности из Прве основне школе у Сребреници.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Из Министарства поручују да ће заштитити сваког ученика у Сребреници и неће дозволити да буду предмет политичких злоупотреба.

- Осуђујући сваки вид медијске и политичке манипулације која угрожава безбједност ученика, Министарство просвјете и културе позива руководство општине Сребреница, Прву основну школу, као и све грађане ове општине да заједно раде на стварању бољих услова за образовање и здраво одрастање све дјеце у Сребреници - саопштено је из Министарства просвјете и културе.

У саопштењу се подсјећа да је прије два дана одржан састанак представника Министарства са начелником општине Младеном Грујичићем, предсједником Скупштине општине Недибом Смајићем, вршиоцем дужности директора Прве основне школе Драгим Јовановићем и предсједником Савјета родитеља Мирнесом Захировићем, на којем је усаглашен низ мјера које треба да допринесу стварању безбједног окружења, бољој комуникацији и међусобном разумијевању у Сребреници.

Том приликом закључено је да ће Министарство просвјете и културе заједно са локалном заједницом и Првом основном школом учинити све да заштити сваког ученика од било каквог облика дискриминације.

На захтјев родитеља ученика српске националности усаглашено је да се у Савјет родитеља из сваког разреда бира по један родитељ из реда Срба и Бошњака.

Није удовољено накнадном захтјеву родитеља ученика бошњачке националности да се уведе национална група предмета у централној школи од првог до петог разреда јер то није у складу са Законом о основном васпитању и образовању.

Није удовољено ни захтјеву да се уклоне из хола Прве основне школе умјетничке слике са ликом Петра Петровића Његоша и Вука Караџића јер је ријеч о историјским личностима које се изучавају у настави, а не о увредљивом садржају.

На састанку је истакнуто да се Школски одбор бира и одлучује у складу са Правилником о раду и поступку избора и разрјешења његових чланова и да га чине четири представника Срба и три представника Бошњака.

Усаглашено је да, осим школске славе која се обиљежава 27. јануара, Прва основна школа убудуће обиљежава и Дан школе, као што то чини велики број школа у Српској, подсјећа се у саопштењу.

Ученици српске националности јутрос нису дошли на наставу у Прву основну школу у Сребреници, у складу са закључцима састанка родитеља српске дјеце, потврдили су Срни чланови Савјета родитеља у овој школи.

Родитељи ученика српске националности у Првој основној школи у Сребреници синоћ су одлучили да од данас њихова дјеца бојкотују наставу јер је, како су оцијенили, Министарство просвјете и културе Републике Српске игнорисало њихове захтјеве на састанку у вези са проблемима у овој школи, одржаном прије два дана у Бањалуци.

Они су незадовољни што на састанак са ресорном министарком Наталијом Тривић није позван и представник родитеља српске дјеце да изнесе њихове ставове, него су само разматрани бошњачки захтјеви, којима је, како наводе, већином удовољено.

Фотографија групе српских ученика из Сребренице обучених у традиционалне српске народне ношње са уздигнута три прста, у чијој позадини је српска тробојка и натпис "браћа четници" раније је објављена је на друштвеној мрежи "Инстаграм" на профилу једног од ученика основне школе у Сребреници.

Представници српских политичких партија и удружења проистеклих из рата и начелник општине Сребреница Младен Грујичић осудили су сваки вид напада на ученике и злоупотребу дјеце у политичке сврхе поводом бошњачке хајке на српску дјецу путем друштвених мрежа и неких медија који су их назвали фашистима због обиљежавања школске славе Светог Саве, оцјенивши и да је "неприхватљиво је увлачити школу у нешто што се није ни десило у њеним просторијама.

Повезане вијести:

Српска дјеца од данас не иду на наставу у Сребреници