latinica  ћирилица
27/02/2020 |  15:00 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Измјенама закона прецизније дефинисана имовина Шума Српске

- Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама чији је циљ прецизније дефинисање имовине јавног предузећа, начина чувања шумских дрвних сортимената одузетих у инспекцијском надзору и проширење могућих пословних и организационих облика извођача радова у шумарству.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Предложеним измјенама прецизирана је промјена намјене шумског земљишта. Проширени су случајеви у којима се плаћа накнада за изузимање земљишта из шумске производње, тако да се осим корисника експропријације предложеним измјенама и допунама уводи обавеза плаћања накнаде и за концесионара, за легализације изграђених стамбених објеката - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Дефинисани су случајеви у којима се не плаћа накнада за изузимање земљишта из шумске производње.

У саопштењу се наводи да је Савез општина и градова до сада инсистирао на измјенама закона које су се односиле на начин утрошка средстава које Јавно предузеће Шуме Републике Српске уплаћује јединицама локалне самоуправе на име кориштења шумских ресурса, што је измјенама и допунама прихваћено.

Влада је на данашњој сједници донијела одлуку о одобравању донаторских средстава вјерским организацијама.

Овом одлуком одобравају се донаторска средства Владе Србије од 2.500.000 КМ Републичком секретаријату за вјере за потребе финансирања рада вјерских организација.

Републички секратаријат за вјере усмјериће по 500.000 КМ Митрополији дабробосанској, Епархији бањалучкој, Епархији бихаћко-петровачкој, Епархији зворничко-тузланској, те Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.

Влада је упозната и са планом пословања предузећа Аеродроми Републике Српске Бањалука за период 2020-2022. година.

Приоритетне активности предвиђене у плану односе се на финансијску консолидацију с циљем повећања прихода и позитивног пословања, одржавање статуса међународног аеродрома и сертификата за аеродром за јавну употребу, повећање обима и квалитета услуга, повећање обима саобраћаја, те наставак инвестиционих активности.

Планом инвестиција обухваћене су активности на завршетку изградње и опремања карго објекта површине 900 метара квадратних, проширењу одлазног и долазног гејта, расвјети испред путничког терминала и паркинга, санацији решетака испред техничког објекта, санацији оштећења на платформи и маневарским површинама, те набавка аеродромске опреме неопходне за несметано функционисање аеродрома.