latinica  ћирилица
27/02/2020 |  14:51 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Прихваћено задужење за мјере заштите од поплава од 19.000.000 евра

Влада Републике Српске прихватила је данас задужење Републике Српске према Европској инвестиционој банци за Пројекат мјере заштите од поплава у Републици Српској у износу од 19.000.000 евра.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Пројекат обухвата хитну санацију кључних инфраструктурних објеката за заштиту од поплава на поплавним низинама ријеке Саве и њеним притокама у Републици Српској, ријекама Уни, Босни, Дрини, Врбасу и Укрини, након великих оштећења на великом броју локација узрокованих поплавама, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Локалне заједнице које су обухваћене основним уговором су Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Градишка, Србац, Дервента, Брод, Модрича, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар, Бијељина, Шековићи, Лакташи, Челинац, Приједор, Теслић, Пале и Рогатица.

Кредитним средствима биће финансирани радови, и то за санацију и изградњу одбрамбених насипа уз водотокове, реконструкцију и изградњу канала, замјену пумпних станица, набавку возила, машина и опреме за одржавање објеката у систему заштите од поплава у Републици Српској, консултантске услуге и надзор над извођењем радова, наводи се у саопштењу.

Циљ Пројекта мјере заштите од поплава у Републици Српској, јесте значајно повећање отпорности у случају поплава у приоритетним подручјима у Републици Српској.

У саопштењу се наводи да ће спровођење мјера заштите од поплава смањити ризике од штета узрокованих поплавама, као и економске и финансијске губитке које производе поплаве, те повољно утицати на здравље људи и друштва у цјелини.

Циљ Пројекта је и развој мјера у складу са условима Директиве ЕУ о поплавама.

ПРИХВАЋЕНА ОДЛУКА О ЗАДУЖЕЊУ ЗА ИЗГРАДЊУ ИНФРАСТРУКТУРЕ ЗА ВОДОСНАБДИЈЕВАЊЕ

Влада Републике Српске одлучила је данас да прихвати задужење Српске према Европској инвестиционој банци према пројекту "Водовод и канализација у Републици Српској два" у износу до 30.000.000 евра.

Кредитна средства намијењена су за изградњу и обнову инфраструктуре за водоснабдијевање, отпадне и оборинске воде у општинама у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Циљ пројеката је унапређења услова живота за око 216.200 становника Републике Српске.

Тренутно су за учешће у пројекту кандидовани пројекти из 35 општина - Нови Град, Братунац, Козарска Дубица, Крупа на Уни, Соколац, Шамац, Градишка, Зворник, Пале, Теслић, Рогатица, Котор Варош, Петрово, Лакташи, Бијељина, Милићи, Власеница, Прњавор, Рудо, Угљевик, Мркоњић Град, Купрес, Модрича, Љубиње, Доњи Жабар, Хан Пијесак, Оштра Лука, Дервента, Источни Дрвар, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Костајница, Источни Стари Град, Источни Мостар и Требиње.

Осим ових општина, у саопштењу се наводи да је могуће накнадно укључење и осталих заинтересованих општина у пројекат према расположивим средствима.

Период реализације пројекта очекује се од 2020. до 2024. године.

Влада Републике Српске донијела је и одлуку о одобравању средстава у укупном износу од 100.000 КМ за унапређивање производње сјемена у брдско-планинском подручју у оквиру Јавне установе Пољопривредни институт Републике Српске за јачање капацитета и текућег пословања.