latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:02 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Неприхватљиво да Уставни суд БиХ доноси одлуке мимо Дејтона (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је за Републику Српску кључно питање и неприхватљива чињеница да Уставни суд БиХ, који је окупацијски, доноси одлуке мимо Устава и Дејтонског мировног споразума.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Спремни смо да докажемо сваком правном ауторитету у свијету да је прекршен дејтонски уставни поредак од Уставног суда БиХ који одлуке доноси политички - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да бошњачки званичници сада, науштрб тога, причају о ентитетском гласању.

Додик је навео да је пет пута прошло пет година, али да они неће о томе да разговарају.

Он је рекао да нема уставне реформе јер Република Српска нема повјерења у моделирање међународне заједнице.

- Ствар се мора урадити на постојећи Устав, ако неко жели да живи у БиХ. То да ли ће се и како БиХ кретати, Република Српска нема никакав план насиља овдје, никакав план насилног отцјепљења, нити било какве акције која би довела до дестабилизације која угрожава животе људи - појаснио је Додик.

Он је рекао да Српска има политички план који не може да јој се забрани у овом вијеку, да промишља о томе да је БиХ несрећно мјесто за све у БиХ и за Србе, те да би најбоље за Србе било да буду на неком другом мјесту, а не у БиХ.

- То је наше промишљање. Зашто је то толико опасно за њих и толико неприхватљиво? Шта су учинили да се Република Српска и Срби у БиХ осјећају добро и комотно. Имају ли иједан доказ о томе? Хоће ли да говоримо о стотинама доказа како су покушали да униште наша права и зашто би ми морали оно што они неће? - упитао је Додик.

Он је подсјетио да је СНСД заједно са ХДЗ-ом БиХ предложио закон о Уставном суду БиХ који ће ући у редовну парламентарну процедуру.

- СДА ће као политичка партија имати прилику да о томе говори, хоће ли или неће то је њихов проблем, а након одбијања овога сјешћемо и видјети како ћемо се кретати. Онда вјероватно нећемо имати потребе да тражимо било шта друго у БиХ - истакао је Додик.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да ће се разговарати о Уставном суду БиХ, али у оквиру шире уставне реформе, Додик је рекао да је то њихов став.

- Слушао сам ја то и прије 10 година од /бившег високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност/ Кетрин Ештон, која је дошла у Бањалуку и рекла да ће се то завршити, па се ништа није десило. Они када хоће нешто да не ураде, онда то рашире. То је типично за Сарајево - немој ништа да се дешава - закључио је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Бањалука ће увијек подржавати Вучића, а не Изетбеговића (ВИДЕО)

Инцко урушава уставни поредак и основне слободе у БиХ (ВИДЕО)

"Нећемо прихватити одлуку Уставног суда, имовина припада ентитетима" (ВИДЕО)