latinica  ћирилица
27/02/2020 |  03:56 | Аутор: РТС

Посланици Србије о несталим бебама, породице траже повлачење Закона

Скупштина Србије расправљала је о Приједлогу закона о утврђивању чињеница о новорођеној дјеци за коју се сумња да су нестала из породилишта.

Циљ је, кажу у Влади, да се утврди истина и помогне породицама да добију одговоре на питања која постављају деценијама. Посланици владајуће већине за приједлог кажу да је добар, а посланици опозиције и Удружења родитеља несталих беба траже да се Закон повуче из процедуре.

Марија за истином о свом брату трага пола живота, њена мајка већ 42 године. Иако су свјесне да је поступак сложен и да је Србија једна од ријетких земља која доноси Закон, упозоравају да родитељи у његову израду нису били укључени и да ће изостати адекватна истрага.

- И други крај штапа јесу дјеца коју ми тражимо. Овај закон ту дјецу није видио нигдје и није их предвидео уопште. Ја сам послала свој биолошки материјал једној генетској лабораторији и у случају да се он пронађе са мојим братом, његовим узорком, ми апсолутно не можемо ништа и не оставља могућност да они траже нас - напомиње Марија Маркановић из Београдске групе родитеља несталих беба.

Закон о несталим бебама други пут је пред посланицима овог сазива, први пут био је 2016. И док опозициони посланици тврде да ни сада није унапријеђен, прије четири године под притиском јавности, Удружења родитеља, невладиних организација, повучен је из процедуре.

- Поставља се питање одакле овај закон с обзиром на то да у међувремену није одржана јавна расправа - поручује Татјана Мацура из Странке модерне Србије.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић напомиње да Закон предвиђа не само посебан поступак и појачан процес дисциплине у формално-правном смислу, већ и достављање доказа и података за суд у најбржем могућем року, хитан поступак, искључење јавности, посебно обучени полицијски кадар.

Закону претходи пресуда Суда у Стразбуру да је Зорици Јовановић повријеђено право на породични живот. Од тада је држава обавезна да утврди чињенице и исплаћује нематеријалну штету до 10.000 евра.

- Колико кошта једно дијете, шта је та цифра, не постоји цијена. Ово је само накнада државе родитељима чија су дјеца нестала у другој држави и можда немаром административног особља. Данас нема доказа да је дијете мртво, или је можда и нестало - сматра Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

- Ако Влада Србије заиста жели да се ово ријеши на прави начин, не новчано, морају да сједну да причају са нама - додаје Марија Маркановић.

Очекује се да посланици Закон изгласају до краја недјеље. Београдска група родитеља поручује да од борбе за истину неће одустати. Тражиће да се Закон повуче, а обратиће се и предсједнику државе и Савјету Европе.