latinica  ћирилица
25/02/2020 |  17:48 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Вулин: Не размишљамо више шта ће други рећи

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је заувијек прошло вријеме када се размишљало о томе шта ће други мислити о опремању Војске Србије и да ли ће њена снага некоме засметати.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Ово су времена у којима се говори истина. Прошла су времена када смо школовали менаџере одбране. Ми школујемо официре - рекао је Вулин у Београду на обиљежавању Дана Универзитета одбране и Дана Инспектората одбране.

Вулин је истакао да Србија сада школује људе који су цијели свој живот посветили војсци и не мисле ниједног дана да је напусте или замијене било чим другим, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Он је рекао да се нада да ће у годинама које долазе академска заједница имати и храбрости и разумијевања да се при Српској академији наука и уметности оснује одјељење посвећено војним наукама.

- Ове године исправљена је велика неправда. Након 170 година од како образујемо официре и војна лица, први пут смо увели војне науке, први пут вештина одбране своје земље је проглашена и прихваћена науком - рекао је Вулин.

Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, је самостална високошколска установа која обавља дјелатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.

Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији. Ова установа по четврти пут обележава свој дан у знак сећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција цјелокупне војске.